Browsing Tag

användarvänlighet

webbutveckling

Samlingar av design patterns för webbdesign

Senaste tiden har det startats flera samlingar med design patterns för interaktionsdesign. Till skillnad från vanliga gallerier som visar snygga webbplatser så visar dessa gallerier snygga, praktiska och användarvänliga lösningar på vanliga problem.

Formella design patterns utgår från ett problem, presenterar en abstrakt lösning, motiverar lösningen och presenterar exempel på hur den kan implementeras. Flera av samlingarna nedan utgår dock från ett vanligt element på en sida (exempelvis sidbläddring) och samlar helt enkelt exempel på olika varianter.

Samlingarna fyller framför allt två funktioner. Om man har kört fast eller ställs inför ett nytt eller ovanligt problem kan man snabbt titta på hur andra löst samma problem och om det verkar finnas en standardlösning. Samlingarna fungerar dessutom bra som allmän inspiration, man kan titta igenom dem då och då för att hålla koll på nyheter inom interaktionsdesign för webben.

  • Pattern Tap
    Min favorit för ren designinspiration.
  • UI-patterns
    En omfattande samling med mycket information om varje pattern.
  • Yahoo Design Pattern Library
    Också ganska omfattande. Speciellt fokus på element för sociala webbplatser och webbapplikationer.
  • UI Pattern Factory
    Riktigt bra samling. Går att lägga till egna exempel genom taggning på Flickr.
  • Konigi
    En stor samling rena exempel som är löst kategoriserade.
  • Quince
    En välstrukturerad samling patterns som inkluderar både webb och desktop. Tyvärr är Silverlight-gränssnittet nästan oanvändbart. Prova HTML-versionen istället.
  • Welie
    Ännu en stor samling. Har varit med ett tag och drivs av en privatperson.
  • Open Source UI Design Patterns
    Grundliga beskrivningar men få patterns än så länge
  • Designing Interfaces
    Grundligt beskrivna generella patterns. Inte webbspecifika.
  • Brian Christiansens Flickr-samling
    En stor samling exempel i form av skärmdumpar på Flickr.
  • Ecommr
    En samling inriktad på e-handel
webbutveckling

Skatteverket börjar följa webbstandarder

Skatteverket lanserade en ny layout på sin webbplats förra veckan och i samband med detta passade man på att skärpa upp tillgänglighet och användarvänlighet några snäpp. Nyheter är bland annat möjligheten att få innehåll uppläst för sig, enkla stilmallar för utskrift, en ljusare och luftigare layout samt kortkomandon och möjlighet att ställa in bland annat textstorlek och radhöjd. Framför allt så stödjer man numera moderna webbstandarder, men har valt att lägga ribban förhållandevis lågt då man valt xhtml 1.0 Transitional som doctype.

Efter att ha tittat igenom koden på några sidor och gjort några testvalideringar så tycker jag att det ser ganska bra ut för att vara en såpass omfattande webbplats. Den enda som jag kan se som avviker från xhtml 1.0 Strict är avsaknaden av fieldsets i formulären samt target-attribut på några ställen och det borde inte vara några problem att ordna. Kanske finns det sidor längre ner i strukturen som kräver en förlåtande doctype.

Nästa stora steg är att införa läsvänliga url:er. Vissa delar av webbplatsen har redan delvis läsliga adresser, tyvärr läggs alltid såväl datum som någon form av hash-värde till. Det borde räcka med datum eller månad samt ett ordningstal om det skulle finnas fler än en webbsida med samma namn under samma avdelning.

webbutveckling

Några exempel på irriterande användning av AJAX

Tydligen är det inte bara jag som irriterat mig på preview-tumnaglarna från Snap som verkar bli allt vanligare. Performancing förklarar hur de förstör för läsaren utan att tillföra någon större nytta. Jag vill dessutom lyfta fram de jobbiga ”Nth Most Popular Outgoing Link” och annonser/ordförklaringar som dyker upp vid hoover över vissa länkar som andra dåliga exempel. Bara för att funktionalitet går att implementera så behöver det inte vara en bra idé att göra det…

webbutveckling

Skolverket har en bit kvar

Nog för att inte alla ännu har gått över till enkla url:er, men den här länken till en sida hos Skolverket är nog det värsta jag sett. För er som inte orkar räkna själva kan jag avslöja att den är på 822 tecken. Eftersom IE klarar 2.083 tecken och de andra webbläsarna inte har någon praktisk maxlängd så har Skolverket gott om marginal för att lägga till fler variabler i sina länkar, det är bara att jobba på. [via: Esbati > Lindvall]