Browsing Tag

bloggosfären

media

Några enkla förslag för att hantera ovälkomna anonyma kommentarer

Med jämna mellanrum brukar någon kändis välja att sluta blogga på grund av alla otrevliga kommentarer de fått. För tillfället är det Carolina Gynning och Marcus Birro som är aktuella med sina nerlagda bloggar. Alltid är det just internet och dess möjlighet till anonymitet som presenteras som orsak. Ofta antyds också att något borde göras åt just anonymiteten i allmänhet, även om det vad jag vet inte presenterats något seriöst förslag till anonymitetsförbud – hur nu det skulle se ut.

Mymlan har kommit med några utmärkta mjukare tips så här tänkte jag fokusera på tekniken:

  • Du bestämmer på din egen blogg. Ta bort kommentarer som är otrevliga eller eller osakliga. Skriv gärna ut dina regler i anslutning till kommentarsfunktionen och försök vara konsekvent i hur du följer dem.
  • Om det blir det mycket att ta bort och om du helst slipper se vissa inlägg så har de flesta bloggverktyg funktioner eller plugins för att blockera kommentarer baserat på IP-adress, e-post, avsändare eller ord som förekommer i kommentaren. Detta kommer inte stoppa någon som är riktigt målmedveten, men är en flexibel metod om du ändå vill behålla öppna kommentarer.
  • Det är inget som säger att du måste tillåta anonyma kommentarer. Slå på kravet på registrering för att kunna kommentera.
  • Om du istället får otrevliga mail och fortfarande vill/måste ha en offentlig e-postadress kan det vara praktiskt att slussa den genom ett mailkonto hos Gmail. Där kan du enkelt lägga upp regler för vilka mail som ska kastas direkt när de kommer in.

Om du tycker det verkar krångligt så finns det många andra bloggare som gärna hjälper till med tekniken.

När det gäller vad som skrivs på andra bloggar eller forum är det lite svårare att göra något åt saken. Enklast brukar vara att inte läsa kommentarer på ställen där du tycker diskussionen har en otrevlig ton. Är du en offentlig person så kommer folk alltid diskutera och kommentera dig. Tidigare utan din vetskap i tv-sofforna eller på caféer och nu också på nätet där du kan se det. Har du 100.000 läsare är det inte helt orimligt att en promille av dem är otrevliga, missunnsamma och labila människor – det är ju liksom bara lagen om riktigt stora siffror.

Slutligen: Jag är en varm anhängare till möjligheten att diskutera anonymt på nätet. Det gör dock inte att jag värderar alla kommentarer på samma sätt. Den som kommenterar anonymt eller under pseudonym får också finna sig i att det vägs in i bedömningen av vad som sägs. En känd pseudonym länkad till en blogg eller webbplats är dock ofta ett säkrare tecken på seriositet än ett fullständigt namn. Pseudonymen är ofta unik och fungerar som en form av varumärke medan ett namn kan vara ganska vanligt och dessutom inte behöver stämma.

webbutveckling

Bloggpuls – svenska bloggosfären i kortform

Jag började med Bloggpuls förra söndagen som mitt SEO Sunday-projekt. Det tog lite längre att få klart än jag trodde, men efter några kvällars jobb börjar bitarna falla på plats.

Varför?

Bloggarna jag prenumererar på handlar i stort sett bara om webbutveckling och politik. Det kan ju bli lite torrt ibland och därför använder jag ofta nyligen för att slumpvis dyka ner någonstans i bloggosfären och börja läsa. Jag tycker det är helt fantastiskt att så många vågar dela med sig av sina framgångar, motgångar, åsikter och känslor. Jag önskar bara att jag hade mer tid att läsa fler personliga bloggar.

Tanken med bloggpuls är att  lista korta utdrag ur bloggposter på ett sätt som väcker lusten att läsa mer genom att fokusera på den känslomässiga aspekten i bloggosfären.

Hur?

Bloggpuls är uppenbarligen inspirerat av Twistori – men istället för att samla inlägg från twitter så visar bloggpuls upp inlägg från den svenska bloggosfären.

Själva inläggen kommer från Google Blog Search. Nya inlägg hämtas en gång i minuten för att mellanlagras i en databas. Vid varje sidvisning hämtas de 100 senaste inläggen som visas en och en med tre sekunders mellanrum.

För att få tag på bloggposter har jag har provat ganska många olika sökverktyg utan att hitta hågon som passar perfekt:

  • Twingly – Ger för korta utdrag i RSS flödet och ofta förekommer inte sökorden i utdraget.
  • Bloggsök – har inget rss-flöde för resultatet.
  • Knuff – Verkar inte hantera flera sökord och ger inga utdrag i rss-flödet.
  • Frisim – Ger bara första meningen i RSS flödet och ofta förekommer inte sökorden i utdraget.
  • Technorati – Ger för få svenska resultat.
  • Google Blog Search – Fungerade bäst och ger lagom långa utdrag. Däremot indexeras hela sidor – inte bara bloggposter. Bloggar som använder nyckelorden på varje sida i till exempel en presentation kommer därför matcha varje gång de skriver ett inlägg oavsätt vad de skriver om. Lösningen på detta var att spara en hash-summa för texten i databasen. Nya inläggs hash-summa jämförs sedan med summorna som redan finns (hash-kolumnen görs unik och INSERT IGNORE används för att lägga till nya poster).

Innan visning kortas utdragen ner till hela meningar som innehåller nyckelordet.

Framöver kommer jag lägga till några undersidor med andra typer av nyckelord och titta lite på om det går att göra alternativa sätt att presentera innehållet.

webbutveckling

Länktågens (överdrivna) konsekvenser

Trenden med kedjebrevsliknande länklistor som Jimmy Höög startade i Sverige för några veckor sedan fick i helgen ett abrupt slut. Några kritiska inlägg från deep|edition och Barczyk skrämde halva bloggsfären till att nästan unisont ta bort sina deltagande inlägg och den andra halvan till att sucka lättat över att de inte hade hakat på från början. Själv tycker jag både kritiken och varningarna är rejält överdrivna – det värsta med hela länktågsidén måste ju ändå vara alla ansträngda tågmetaforer den ger upphov till…

Utnyttjandet av bloggportalerna

deep|edition verkar mest upprörd över försöket att manipulera rankningen på de svenska bloggportalerna. Så vitt jag förstår så påverkas vare sig Knuff eller Bloggportalen av tilltaget då båda två arbetar på bloggpostsnivå. De räknar alltså länkar till enskilda inlägg inte till bloggarnas startsida vilket är vad som länkas till i ”länktågen”. Den amerikanska bloggportalen Technorati verkar däremot vara möjlig att påverka trots att de säger sig ha ett filter som ska upptäcka och korrigera för liknande beteenden. Det är dock lite svårt att se i vilken utsträckning då det inte är så många svenska bloggare som pingar dem.

Om man verkligen vill utnyttja inlänkningsrankingen på Knuff och Bloggportalen så skulle det vara lättare att gå ihop 4-5 stycken och ständigt skriva om varandra – något som (antagligen omedvetet) görs ganska flitigt redan.

Straffet från Google

Någon uteslutning från Googles index tror jag inte att någon behöver oroa sig för. Google har de ju en del ganska grova spamförsök att hantera så jag tror inte att en handfull svenska bloggares eventuella brott mot sökmotorns riktlinjer är speciellt högt prioriterade.

Google brukar ju föredra lösningar på spamproblemet som inte kräver manuella ingrepp och när det gäller länktågen så finns det redan ett antal mekanismer på plats för att hantera dem.

För det första så blir varje enskild länk i listan värd mindre ju längre listan är blir. För det andra så finns det välkända funktioner för att sänka värdet på länkar som förekommer i sammanhang som påminner om spam. Det kan till exempel vara förekomsten av många länkar i en klump, att innehållet runt länkarna är detsamma eller att länktexterna är identiska. Google är dessutom känslig för om en webbplats får alltför många nya inlänkar på samma gång.

En sänkning av värdet på utlänkarna i det aktuella inlägget är alltså ett bra mycket troligare resultat än uteslutning från Googles index eller nollställning av PageRank:en

Länktågsidén har ju redan prövats i mycket större omfattning i USA och jag har i vilket fall inte lyckats hitta någon som har råkat illa ut efter de senaste omgångarna (med några tusen involverade bloggare).

Några reservationer

Slutligen vill jag poängtera att jag inte tycker länktågen är någon lysande idé, men av lite andra anledningar än de deep|edition och Barczyk lyfter fram. De ger antagligen inte den förväntade effekten samtidigt som det ger bloggens besökare intrycket av att man måste utnyttja systemet för att locka besökare. De av oss som bloggar som en del av vår yrkesroll kanske inte heller vill ligga precis på gränsen för det etiskt försvarbara.

media

De första dagarna med Twingly

Nu har DN och SvD använt tjänsten Twingly i fyra dagar för att länka till bloggar som skriver om deras artiklar. Jag konstaterar (kanske lite förhastat) att de problem med spam och okynneslänkning av irrelevanta poster som man skulle kunna vänta sig har uteblivit. Kanske har de sorterats bort för hand av några stackare på redaktionerna.

Däremot har ett annat problem dykt upp. Tipsbloggarna, de som skriver en mening eller två där de tipsar om en intressant artikel och eventuellt ger en kort sammanfattning, finns även de med bland tidningarnas blogglänkar. Det är ju inte så konstigt eftersom de länkar till artiklarna ifråga – däremot är ju inte trafiken tänkt att gå i den riktningen. De som klickar sig från artikeln till bloggposten har ju redan läst artikeln och behöver varken tipsas om den eller få den sammanfattad för sig.

Som jag ser det finns tre möjliga lösningar:

  • Manuell sortering – arbetskrävande och riskerar att bre ut sig och bli ett allmänt "kvalitetsfilter".
  • Införande av en lägstanivå i Twinglys relevansranking, kanske kombinerat med en minimilängd på bloggposterna. Kan dock vara svår att förklara för bloggare som inte får med sina inlägg.
  • Vänta och hoppas på att mängden bloggar som kommenterar varje artikel ökar så att Twinglys rankingsystem åtminstone tränger ut notisposterna från topplistan.

Ett annat problem (för bloggsvären i stort, inte för DN/SvD) kan bli att trafiken från dagstidningarna till kommenterande bloggar påverkar bloggtopplistorna så att bloggar som skriver unika texter eller lyfter fram alternativa nyheter knuffas ner till förmån för de som bara kommenterar tidningarnas artiklar. Knuffs och Bloggportalens nya fokus på mest diskuterade nyheter verkar redan ha förskjutit balansen åt det hållet. Kanske skulle det bara öppna upp för fler specialiserade bloggportaler. Det kanske inte längre är möjligt att presentera hela bloggsverige på en portal.

Uppdatering
Jinge, Enesge, Kulturbloggen och Selig.se skriver också om de förändringar Twingly för med sig. Själv tror jag att vi kommer få en hel underkategori av tidningskommentarsbloggar (precis som vi har modebloggar och dagboksbloggar). Dessutom verkar det som om möjligheten att få länkar från dagstidningarna skapar bredare bloggar. Trots rådet till nya bloggare om att nischa sig så syns det tydligt i topplistorna att "lite av allt" fungerar ganska bra. Förstärkt av möjligheten att kommentera artiklar oavsett ämne, så kommer det bli en allt mer framgångsrik strategi.

blandat

Fler forskningsgruppbloggar

Häromdagen skrev jag om Lingvistbloggen och efterlyste fler liknande bloggar. Jag letade främst efter bloggar som skrevs av flera forskare, som åtminstone delvis handlade om deras forskning eller som lyfte fram relaterad forskning och som drevs i (semi-)organiserad form av deras institution eller motsvarande. Nu har jag fått tips på två till.

  • Forskarbloggen – Drivs av Sveriges lantbruksuniversitet och har funnits sedan augusti 2006. Inläggen håller väldigt olika ton – från det ganska personliga via typiska länktips till mer av debattartiklar. Även om inte rennäring, rapsodling eller ripjakt är mina favoritämnen så verkar det intressant och välskrivet.
  • The Humlab BlogHumlab är en tvärvetenskaplig arbetsenhet vid Umeå universitet och deras engelskspråkiga blogg verkar ha flera funktioner. Där finns nyheter från Humlab som info om seminarier och nya kurser, dessutom finns texter om egen forskning och kommentarer på aktiklar och seminarier. Insprängt finns också lite mer personliga tips och reflektioner.

Att jag samlar på vetenskapsgruppbloggar beror på att jag är nyfiken på hur de hanterar frågor som rör styrning av inriktning och ton, dialogen skribenterna emellan och vilken roll institutionen har i förhållandet till bloggen.

Sara Kjellberg underhåller en ganska omfattande lista över övriga forskarbloggar för den som är intresserad.