Browsing Tag

social media

media, webbutveckling

Gratis nedladdning av ny bok om community-byggande

The Art of CommunityNu finns Jono Bacons nya bok The Art of Community för gratis nedladdning (och spridning under Creative Commons licens).Till skilnad från många liknande böcker så verkar den inte rikta sig till totala nybörjare utan gå lite djupare när det gäller hur man bygger upp och driver en framgångsrik nätcommunity.

Bacon belyser framförallt hur sociologi, teknik, struktur och processer samspelar i en nätgemenskap.

Läs mer om boken eller ladda ner pdf direkt.

webbutveckling

Är Tom din vän?

Bloggen på den amerikanska webbstatistiktjänsten Compete brukar lyfta fram rolig och lite udda statistik från djupet av sina databaser. Denna gången har de tittat på hur snabbt Tom, allas första vän på MySpace (och grundare av tjänsten eller frontfiguren i en gigantisk cover-up beroende av vem man frågar), tas bort från vännerlistan hos nya medlemmar. När 9 av 10 nya medlemmar tar bort honom och 30 procent av dessa gör det inom en timma så är frågan om det inte gått från en trevlig gest till ren spam. Är det väkomnande, irriterande eller bara obehagligt med grundare, VDar, chefredaktörer eller låtsaskompisar som autoaddas på sociala nätverkssajter? 

webbutveckling

Web 2.0 på 5 minuter

Hittade [via Infosthetics] en riktigt läcker liten film som försöker förklara Web 2.0 på fem minuter. Med hjälp av bara text och bilder. Filmen är gjord av professor Wesch som ett exempel för studenterna i hans kurs Digital Etnografi på Kansas State University. Tempot är ganska högt så den kanske inte funkar för totala nybörjare, men jag tycker den är välkommen som omväxling till alla långsamma videoguider med släpiga berättarröster. 

media, politik

Sverige i Second Life

De senaste dagarna har det skrivits en hel del om Svenska Institutets planer på att öppna en plats för att informara om Sverige i den virtuella 3d-världen Second Life. I kommentarer och artiklar beskrivs initiativet som planer på att öppna en svensk ambassad eller till och med en officiell svensk ambassad. Denna skulle då bli den första i världen av sitt slag. Jag antar ett detta är medvetet vilseledande beskrivningar för att göra nyheten lite mer uppseendeväckande, för det finns väl ingen som på allvar menar att Svenska Institutet öppnar svenska ambasader. I det här fallet handlar det väl egentligen om att Sverige öppnar virtuell informationsmonter i Second Live, men det låter ju inte riktigt så spännande.

För den som är nyfiken på var Sverige faktiskt har representation finns en lista hos UD.