Browsing Tag

utbildning

webbutveckling

Mina podradiotips för webbutvecklare

Tänkte att jag skulle bygga på Christian Davéns lista med podcasts för webbutvecklare med mina favoriter:

  • What’s Next som Chistian nämner finns också med bland mina prenumerationer. Framförallt intervjuer med svenska webbentreprenörer.
  • SXSW Interactive, som jag har nämnt här på Mediascreen tidigare,  är en gigantisk årlig webbkonferens i Austin, Texas. Efter varje konferens lägger de ut i alla seminarier som podcasts. Stor bredd med seminarier om bland annat marknadsföring, social media, programmering och design. Arkiven från tidigare år finns också kvar: 2009, 2008, 2007 och 2006. I mars är det dags för SXSW 2010.
  • En annan ström av podcasts från seminarier kommer från Carsonified. De lägger ut ett samlat flöde från sina Future of webbapps/Future of web design events. Det går även att hitta video och arkiv från lite äldre events.
  • IT conversations är en samlingsplats för podcasts från olika teknikrelaterade konferenser och från podradioprogram som Stack Overflow, Tech Nation och Interviews With Innovators. Lägger ut 10-20 nya podcasts i veckan, så man får välja ut det bästa om man inte har väldigt mycket tid över.
  • SitePoint har bra podcasts om webbutveckling. De brukar växla mellan intervjuer och paneldiskussioner.
  • Webdirections har podcasts från de flesta av sina konferenser. Fokuserat på webbutveckling men kan vara ganska grundläggande ibland.
  • Press This är en intressant podcast som fokuserar på användning, utveckling och anpassning av WordPress.
  • Duct Tape Marketing handlar framför allt om webbmarknadsföring för småföretag.
  • This Week in Startups drivs av grundaren till Mahalo och innehåller mest intervjuer med amerikanska webbentreprenörer.

Själv har jag sammanlagt 70 minuters promenad till och från jobbet varje dag, så jag hinner med att lyssna på en hel del. Om listan ändå inte räcker till kan jag Rekommendera iTunes U – speciellt serien Business Leaders and Entreprenours från Stanford.

Interviews With Innovators

politik

I Sverige låser vi in kunskap

Medan resten av världen arbetar med att hitta bättre sätt att sprida kunskap på så är svenska skolor och myndigheter fast beslutna att låsa in kursmaterial på stängda intranät och blockera alla försök till till kopiering av kursmaterial.

Vad har följande initiativ och tjänster gemensamt?

De sprider fritt kursmaterial och läromedel från många av världens bästa lärosäten. Och ingenstans går det att hitta en enda svensk organisation. Amerikanska elituniversitet som Yale, MIT och Stanford sprider föreläsningar och kursböcker fritt över nätet och svenska universitet jagar studenter vid kopieringsmaskinerna.

Är det inte lite konstigt att inte ens material som finansierats med hjälp av skattepengar kan vara fritt tillgängligt för alla som är intresserade? Oavsett om de är inskrivna vid en kurs eller inte?

politik

Jag skulle sälja mina aktier i GM

Bob Lutz, som har hand om produktutvecklingen på General Motors, menar att mänsklig påverkan inte har något med den globala uppvärmningen att göra. Han hänvisar till att 32.000 av världens främsta forskare håller med honom.

Problemet är bara att petitionen han hänvisar till räknar alla med en högskoleexamen (oavsätt ämne) som forskare. För att inte tala om Dr Geri Halliwell, Dr Redwine, Michael J. Fox och Perry S. Mason som också finns med på listan. Efter att ha gjort stickprov kommer Scientific American fram till att det bland de 32.000 signatorerna borde finnas runt 200 faktiska klimatforskare – med andra ord en bråkdel av klimatforskarcommunityn.

Jag förundras över hur någon vågar ha kvar aktier i GM när högste chefen för produktutveckling så uppenbart har tappat greppet om verkligheten och verkar ha allvarliga problem med att utvärdera information. Tillämpar GM samma kriterier i sin rekrytering? Räcker det till exempel med en kandidatexamen i litteraturhistoria för att räknas som världsledande innom karosskonstruktion?