Browsing Tag

api

politik, webbutveckling

Nytt EU-förslag om skydd av personuppgifter extremt naivt

Tydligen förbereder EU-kommissionen ett förslag till reglering av bland annat hur personuppgifter hanteras av webbtjänster. Det kan ju låta bra att folk ska ha rätt att kväva borttagning av sina uppgifter, och att spridning av personuppgifter utanför EU ska begränsas. Det är givetvis möjligt att lösa, man skulle få några intressanta effekter:

Moln- och SaaS-lösningar blir problematiska och webbtjänster med en internationell målgrupp blir tvungna att dela upp sin datahantering på olika ställen för att kunna följa respektive områdes lagstiftning.

En viktig anledning till att många webbtjänster inte vill ta bort innehåll från avslutade konton beror på att en användares information är hårt kopplad till andra användares. Om jag avslutar mitt Facebook-konto och Facebook måste ta bort mina statusuppdateringar, så är frågan vad som ska göras av andra användares kommentarer. Ska de tas bort, flyttas eller kommentera ett tomt fält?

En stor del av innovationen på nätet de senaste åren kommer från framväxten av öppna API:er för informationsdelning mellan olika webbtjänster. Kommissionens förslag skulle effektivt sätta stopp för de flesta API:er som de fungerar idag. API:er blir ett problem både när det gäller reglering av spridning av data över nationsgränser och när det gäller radering av personuppgifter på användares begäran. Även om Facebook kan radera sin data om mig så kommer de antagligen ha svårare att tvinga alla som använt deras API att göra samma sak.

Uppdatering: Hittade just ett befintligt direktiv som funnits sedan 1995 som verkar gå ut på ungefär samma sak som nu föreslås. EU-kommissionens egna utvärdering kom 2007 fram till att det direktivet fungerar och inte behövs uppdateras. Själv är jag lite förvånad, vad jag kan se följs direktivet överhuvud taget inte av någon. Och om reglerna redan finns kan man ju fråga sig varför de ska införas ytterligare en gång.

webbutveckling

Fotopuls – ett flöde av nya svenska foton

Efter det positiva mottagandet av Bloggpuls tidigare idag så tänkte jag passa på att presentera dagens lilla projekt – Fotopuls.

Fotopuls fungerar ungefär som Bloggpuls med skillnaden att den hämtar bilder från Flickr via deras fantastiska API. Jag håller fortfarande på och experimenterar med hur jag ska kunna hämta färska bilder utan att det blir för enformigt. Eftersom många av Flickrs användare laddar upp hela album så tenderar frågor efter de senaste bilderna att bara ge bilder från samma användare. Just nu frågar jag efter fler bilder än vad som används och kastar om ordningen lite – men ju bättre blandning desto äldre bilder.

webbutveckling

Om Googles MyMaps och webbens förlorade oskuld

Fibrer sammanfattar David Galbraiths och Om Maliks diskussion om vilka konsekvenser Googles nya MyMaps kommer att få för alla mashup-baserade företag. Eftersom jag för tillfället håller på med ett (hobby)projekt som utnyttjar Goggle Maps API så har jag följt diskussionen med visst intresse.

Den som bygger en kommersiell webbplats baserad på gratis tillgång till ett annats företags API måste givetvis planera för den dagen då det öppna API:et försvinner eller API-leverantören själv börjar erbjuda samma tjänst. Själv tror jag dock att oron för att bli utkonkurrerad av sin API-leverantör är lite överdriven. Nischade tjänster med tydliga målgrupper kommer aldrig att kunna trängas ut av stora företag som Amazon eller Google just för att de som en konsekvens av sin storlek måste tillämpa ett minsta-gemensamma-nämnare-resonemang på nya idéer.