Browsing Tag

stadsbiblioteket

blandat, webbutveckling

Stockholms stadsbiblioteks nya webbplats i öppen beta

När Stockholms stadsbiblioteks nya webbplats smygstartar på allvar (den har tidigare varit tillgänglig i skissform) blir det den mest intressanta offentliga webbplatsen i Sverige, åtminstone i ett webb 2.0 perspektiv. Den erbjuder RSS-flöden för det mesta (exempelvis sökningar, kommentarer på enskilda böcker, fysiska evenemang), möjlighet att skriva recensioner och sätta betyg, diskutera med andra besökare och givetvis sköta alla vanliga biblioteksärenden. Än så länge har webbplatsen begränsad funktionalitet (och ganska många brister) men jag har stora förhoppningar om version 1.0. Jag har redan ansökt om att bli betatestare (d.v.s. få ett konto för att kunna använda personaliseringsfunktioner, recensioner med mera). och min plan är att göra utvärderingen av den nya webbplatsen till en liten följetong här. Första delen lägger jag ut i morgon och den kommer att handla om biblioteket.se och bloggvärlden.

blandat, media, politik

Namn på stadsbibliotekfinalisterna läcker ut

Missnöjet med juryns bedömning växer i Sveriges Arkitekters tävlingsforum och nu har dessutom en anonym tävlingsdeltagare börjat skicka massmail med uppmaning till protester. Det verkar också som om namn och firma bakom två av bidragen har läckt ut. Tydligen missade tävlingsledningen att anonymisera pdf-filerna innan de lades upp på webbplatsen. Misstaget upptäcktes när namnen började diskuteras på forumet varpå alla pdf:er anonymiserades och foruminläggen togs bort. Skadan är ju dock redan skedd och även om tävlingsforumet kan hållas under kontroll så finns det ju inget som hindrar folk från att diskutera saken på annat håll. Spridningen av namnen har alltså bara flyttat till andra forum.

Av detta kan man lära sig (eller kanske repetera – det är ju inte direkt okänt) två saker:

  • Uppgifter om vem som skapat och ändrat ett dokument sparas rutinmässigt i många vanliga program som Adobe Acrobat, Word, PowerPoint och Excel.
  • När information väl läckt ut är det omöjligt att stoppa spridningen. Att täta läckan efter skadan är skedd gör varken till eller från.

Efter viss tvekan bestämde jag mig för att varken skriva ut namnen eller länka till den informationen. Den som är tillräckligt intresserad hittar den nog ändå och jag vill inte vara med och ställa till det ytterligare för en tävling som ändå är väldigt sympatisk. 

blandat, politik

Ett steg närmare det nya stadsbiblioteket

Sex finalister i tävlingen om Stockholms nya stadsbibliotek har utsetts bland 1170 insända bidrag från hela världen. Tävlingen som anordnas av Sveriges Arkitekter på uppdrag av stadsbyggnadsnämnden handlar om en utökning av bibliotekets totala ytan med 10.000 kvadratmeter utan att göra större ingrepp i Asplunds gamla byggnad. Tävlingen har varit helt öppen för alla som vill komma med bidrag och alla bidrag finns tillgängliga på Sveriges Arkitekters webbplats.

Ambitionen har varit att involvera allmänheten i diskussionen via webben, utställningar på bibliotek och museer och i ett senare skede genom olika former av referens- och diskussionsgrupper.

Dåligt stöd för medborgardiskussion på webben

När det gäller informationen på webben så har den varit minst sagt splittrad. Stockholms stad har en webbplats speciellt för projektet, men den verkar släpa efter i uppdatering och länkar mest till information på andra webbplatser. Stockholms Stadsbibliotek har en miniavdelning om projektet där en del av informationen från de andra webbplatserna finns och Stockholms stadsbyggnadskontor har bäst bakgrundsinformation. Sveriges Arkitekters webbplats går ordentligt på djupet och presenterar alla 1170 förslagen – men deras webbplats är till största delen på engelska.

Eftersom mycket av innehållet förekommer på flera av webbplatserna så är det oklart vem som egentligen är avsändare. Två av webbplatserna har diskussionsforum – men det är bara Sveriges Arkitekters forum som är något så när användbart, det är dock på engelska och verkar mest vara ett forum för tävlingsdeltagarna. Forumet på Stockholms stads webbplats liknar mest en hemmasnickrad gästbok från 1994. Det finns ingen möjlighet till att dela upp diskussionen i olika trådar och hela forumet är intryckt i en iframe låst till 360 x 447 pixlar. Lösningen uppmuntrar inte direkt till en blomstrande diskussion och tyder på att man inte förväntar sig särskilt mycket av allmänhetens deltagande i debatten.

Åsikterna om tävlingen är blandade

I tävlingsforumet hos Sveriges Arkitekter så pågår en livlig debatt om de sex finalisterna. Något som upprör många är att majoriteten av finalisterna inte uppfyllde de ganska hårda kraven i tävlingsinstruktionerna. Överlag så verkar tävlingen i sig dock vara uppskattad för sin öppenhet, gedigna grundmaterial och effektiva organisation. Urvalet av finalisterna kritiseras även som väl försiktigt med tanke på den stora bredd som fanns blad de övriga förslagen.

Själv har jag verkligen fastnat för två av finalisterna, Cut (hela förslaget, pdf) och The Book Hill (hela förslaget, pdf), man jag kan inte bestämma mig för vilken jag tycker bäst om – de är så helt olika varandra. De är dock de två mest udda av förslagen och verkar också vara de som är svårast att genomföra, så det är väl ganska låg sannolikhet att någon av dem vinner till slut. (Finns det odds någonstans?) Jag hoppas verkligen att det blir någon av de två så att den här delen av stan också får att modernt unikt inslag i stadsbilden. Bygget ska vara klart 2013, så den som väntar får se.

Uppdatering
Peder Alton på DN recenserar finalisterna och hävdar tvärsäkert att förslaget Nosce te ipsum är riktigt uselt och det sämsta av finalisterna. Ola Andersson på SvD är lika säker på att Nosce te ipsum är lysande och det bästa av förslagen. Båda tidningarna har läsaromröstningar men har än så länga ganska olika resultat. Hos DN leder Delphinum (75%) stort före The Book Hill (13%), medan SvD (ingen direktlänk) har The Book Hill (45%) i ledningen före Cut (14%).

Inlägget pingat på Intressant.