Browsing Tag

SEO

webbutveckling

Videotips: SEOmoz stora samling miniföreläsningar

SEOmoz - Whiteboard FridayVarje fredag lägger SEOmoz ut en ny informell liten föreläsning om ett aktuellt SEO-tema. Även om man prenumererar på deras blogg så är det inte alltid läge att titta på en 10-minuters föreläsning när man går igenom det senaste i rss-läsaren. För de tillfällen man däremot har lite tid över så har SEOmoz vid det här laget fått ihop inte mindre än 167 småföreläsningar i sitt arkiv av Whiteboard Fridays. Kanske något att utforska nästa gång du har lite tid över?

Filmerna tar upp ganska avancerade aspekter av SEO så om du är helt ny så kan det vara bra att läsa igenom deras utmärkta nybörjarguide först.

webbutveckling

Dagens WTF, Stockholm City sommarstänger hela webbplatsen

Stockholm City sommarstänger

Letade efter surdegsbagerier i Stockholm (Bakery & Spice har sommarstängt) på Google och följde en länk till tidningen Stockholm City. Det verkar som om varenda sida är ersatt av en ”glad sommar”-skylt. Hur tänkte dom här? Ser söktjänsterna samma sak? Om dom inte gör det, räknas är inte det som cloaking?

Jag förstår om man vill stänga ner forum eller kommentarsfunktioner när ingen hinner granska nya inlägg. Men är det verkligen nödvändigt att stänga ner över 40.000 sidor med över 95.000 inlänkar?

Med lite otur hinner de få hela sajten avindexerad under semestern.

Uppdatering: Inte för att det är ett exakt mått, men i går kväll visade site:city.se 51.000 träffar. Nu ger samma sökning 21.000 resultat.

webbutveckling

Google ökar ledningen bland sökmotorerna

Att optimera en webbplats för sökmotorerna är för många synonymt med att optimera för Google. Finns det då ingen anledning att bry sig om några andra söktjänster. Enligt Hitwises statistik över sökmotoranvändningen i USA [via Mashable] under augusti så finns det inte mer än tre söktjänster värda att ta hänsyn till:

  • Google ökar med 4 procentenheter på ett år till 64%
  • Yahoo ligger kvar strax under 23%
  • Live.com/MSN Search backar från 12% till 9% senaste året.

Ask.com hamnar på en avlägsen fjärdeplats med lite över 3% och de följande 48 sökmotorerna skrapar tillsammans ihop 1,68%.

webbutveckling

Google uppdaterar PageRank just nu

Det verkar som om Google rullar ut en uppdatering av de publika PageRank-värdena just nu. Uppdateringen diskuteras på Webmasterworld och SEO Chat Forums och när jag kollar den här bloggen så ser jag att den är på väg från PR0 till PR4. Som alltid så tar det några dagar innan uppdateringen har spridit sig till alla datacenter så resultaten än så länge beror på vilket datacenter som tillfrågas. Ett bra verktyg för att titta på uppgifterna från flera datacenter är Google PageRank DataCenter Watch. PR prediction + recorder gör ungefär samma sak, fast rörigare, men listar å andra sidan även saker som antal inlänkar och lite trafikuppgifter från Alexa.

Något som flera lagt märke till och som jag tycker mig kunna se på förändringarna för mina webbplatser, är att Google verkar ta större hänsyn till färskt innehåll och nya inlänkar i sin bedömning än vad de gjort tidigare.

Som vanligt gäller den uppdateringen som görs nu bara data som visas utåt. Google uppdaterar sin interna PageRank kontinuerligt, men ändrar vad som visas utåt endast fyra gånger per år, senast i månadsskiftet jan/feb. Några förändringar i trafik eller sökresultat på grund av uppdateringen ska man därför inte förvänta sig.

webbutveckling

Länktågens (överdrivna) konsekvenser

Trenden med kedjebrevsliknande länklistor som Jimmy Höög startade i Sverige för några veckor sedan fick i helgen ett abrupt slut. Några kritiska inlägg från deep|edition och Barczyk skrämde halva bloggsfären till att nästan unisont ta bort sina deltagande inlägg och den andra halvan till att sucka lättat över att de inte hade hakat på från början. Själv tycker jag både kritiken och varningarna är rejält överdrivna – det värsta med hela länktågsidén måste ju ändå vara alla ansträngda tågmetaforer den ger upphov till…

Utnyttjandet av bloggportalerna

deep|edition verkar mest upprörd över försöket att manipulera rankningen på de svenska bloggportalerna. Så vitt jag förstår så påverkas vare sig Knuff eller Bloggportalen av tilltaget då båda två arbetar på bloggpostsnivå. De räknar alltså länkar till enskilda inlägg inte till bloggarnas startsida vilket är vad som länkas till i ”länktågen”. Den amerikanska bloggportalen Technorati verkar däremot vara möjlig att påverka trots att de säger sig ha ett filter som ska upptäcka och korrigera för liknande beteenden. Det är dock lite svårt att se i vilken utsträckning då det inte är så många svenska bloggare som pingar dem.

Om man verkligen vill utnyttja inlänkningsrankingen på Knuff och Bloggportalen så skulle det vara lättare att gå ihop 4-5 stycken och ständigt skriva om varandra – något som (antagligen omedvetet) görs ganska flitigt redan.

Straffet från Google

Någon uteslutning från Googles index tror jag inte att någon behöver oroa sig för. Google har de ju en del ganska grova spamförsök att hantera så jag tror inte att en handfull svenska bloggares eventuella brott mot sökmotorns riktlinjer är speciellt högt prioriterade.

Google brukar ju föredra lösningar på spamproblemet som inte kräver manuella ingrepp och när det gäller länktågen så finns det redan ett antal mekanismer på plats för att hantera dem.

För det första så blir varje enskild länk i listan värd mindre ju längre listan är blir. För det andra så finns det välkända funktioner för att sänka värdet på länkar som förekommer i sammanhang som påminner om spam. Det kan till exempel vara förekomsten av många länkar i en klump, att innehållet runt länkarna är detsamma eller att länktexterna är identiska. Google är dessutom känslig för om en webbplats får alltför många nya inlänkar på samma gång.

En sänkning av värdet på utlänkarna i det aktuella inlägget är alltså ett bra mycket troligare resultat än uteslutning från Googles index eller nollställning av PageRank:en

Länktågsidén har ju redan prövats i mycket större omfattning i USA och jag har i vilket fall inte lyckats hitta någon som har råkat illa ut efter de senaste omgångarna (med några tusen involverade bloggare).

Några reservationer

Slutligen vill jag poängtera att jag inte tycker länktågen är någon lysande idé, men av lite andra anledningar än de deep|edition och Barczyk lyfter fram. De ger antagligen inte den förväntade effekten samtidigt som det ger bloggens besökare intrycket av att man måste utnyttja systemet för att locka besökare. De av oss som bloggar som en del av vår yrkesroll kanske inte heller vill ligga precis på gränsen för det etiskt försvarbara.