Browsing Tag

validering

webbutveckling

Validering av HTML5

Jag har funderat ett tag på en försiktig övergång till HTML5 som min default standard. Det finns egentligen inget som hindrar en ett byte av doctype och användning av exempelvis data-attributet och placeholders för inputs. Det som har fått mig att tveka är HTML5’s slappa syntax. Validering kan ge en stor tidsbesparing när man letar konstiga layoutbuggar. Att först kunna utesluta felaktigt nästlade element gör att man snabbt hittar slarvfel. Vanlig validering av HTML5 ger inte den möjligheten eftersom många saker som kan ställa till oförutsedda problem numera är formellt korrekta.

Jag hade hoppats på att w3c’s validator så småningom skulle få ett strikt (XML) läge för de som föredrar hårdare validering, men det verkar som om någon annan hunnit före. HTML Lint kan bland annat kolla så att alla element är stängda, att indenteringen är snyggt gjord och att alla attribut har citattecken. Är en ganska ny tjänst men verkar fungera bra. Jag tror dessutom att det kommer fler liknande tjänster i takt med att fler går över till HTML5.

webbutveckling

En rejäl genomgång av dina webbplatser

Nu när Internet Explorer 7 börjar rullas ut på allvar kan det vara dags att kolla igenom gamla webbplatser för att se till så att allt fungerar som det ska och att inga css-hacks eller bortglömda gamla nödlösningar ställer till det. Varför inte passa på att göra en fullständig kontroll när du ändå är igång? Här är några verktyg som gör jobbet enklare:

  • Kolla först att webbplatsens (x)html och css validerar. Det är lätt hänt att små förändringar eller användargenererat innehåll för in fel på en sida som var korrekt när den skapades. Om du kollar valideringen innan du gör andra kontroller så slipper du fundera över udda buggar och skillnader mellan webbläsare som som lätt går att undvika men som skulle varit svåra att hitta för hand. Jag tycker det är enklast att använda Firefox-tilläggen Web Developer eller Html Validator, men det går divetvis bra att använda W3Cs html- eller css-validering direkt.
  • Enklaste sättet att kontrollera en hur en webbplats ser ut i en viss webbläsare är antagligen att installera webbläsaren på sin dator. På evolt.org finns de flesta versioner av nästan alla webbläsare som någonsin gjorts att ladda ner. Det stora problemet är dock att få flera versioner av samma webbläsare att samexistera på en dator. Opera och Firefox brukar inte vara några problem att installera parallella versioner av så länge de inte installeras över varandra, undantaget är Internet Explorer. För att hantera IE7 finns två vägar att gå: 1 – Installera en fristående version av IE7 som inte skriver över IE6 och blockera samtidigt Windows Updates försök att uppdatera IE6 till IE7. 2 – Uppdatera till IE7 och installera en fristående version av IE6 separat. Det senare alternativet ger också möjligheten att ha IE3, IE4, IE5, IE5.5 och IE6 på samma dator (låt vara med vissa begränsningar – för att vara säker på att få en korrekt upplevelse av webbläsaren är det nödvändigt att installera parallella versioner av Windows eller använda sig av emulatorer, men det är överkurs).
  • För att hantera webbläsare som är begränsade till vissa operativsystem (främst IE och Safari) om du inte har tillgång till operativsystemet ifråga så finns det en rad webbtjänster du kan använda dig av. Mest avancerad (och riktigt dyr – men det finns möjlighet att testa gratis i 24 timmar) är Browsercam. Där kan du antingen använda en testdator med en specifik konfiguration på distans (VNC) eller bara få skärmbilder av en webbsida från en mängd olika operativsystem och konfigurationer. En annan lite billigare VNC-tjänst med gratis testkonton är BrowserPool. För den som nöjer sig med skärmbilder och inte har något emot att vänta på resultatet är Browsershots ett alternativ. Med Browsershots kan du testa med en rad webbläsare på Linux (bl.a. Dillo, Epiphany, Firefox, Flock, Galeon, Konqueror, Opera, Phoenix och SeaMonkey), IE5.5-7 på Windows XP och Safari på Max OS X. Det finns också möjlighet att ställa in upplösning, färgdjup och stöd för Java, JavaScript och Flash mm. Andra gratistjänster är ieCapture för IE7/WinXP, iCapture för Safari 2/OS X och Lynx Viewer för Lynx/Linux.

Om du har tips på andra bra verktyg, guider eller webbtjänster för att testa webbplatser med så får du gärna höra av dig så uppdaterar jag inlägget.