Browsing Tag

arbetssemester

personligt, webbutveckling

Arbetssemester – avstämning efter första veckan

Okej, så det har inte riktigt blivit avstämning varje kväll, men här kommer en liten rapport från första veckan.

Som vanligt tar allt lite längre tid än jag trott. Framför allt har jag underskattat planeringstiden. Eftersom jag inte har arbetat helt objektorienterat i så många projekt så går det åt en hel del tid åt att läsa på och utvärdera olika upplägg. Ska jag använda data access object, table row gateway eller active record för dataåtkomst? Ska jag använda ett globalt registry och ska det i så fall vara ett singleton eller en statisk klass? Ska url:erna kopplas direkt till respektive controller eller ska ansvar fördelas på något annat sätt? Till min hjälp har jag PHP 5 Object, Patterns and Practice och PHP in Action – Objects, Design, Agility. Det täcker båda ungefär samma material men på lite olika sätt. Är beskrivningen av ett ämne lite luddig i den ena boken så brukar det hjälpa att går över till den andra. Dessutom finns ju StackOverflow och SitePoints forum för PHP Application Design (där för övrigt några av författarna till mina böcker är med i diskussionerna).

När det gäller arbetstiden så har det också gått lite sämre än planerat. Istället för 35 timmars arbete förra veckan blev det knappt 25. Jag har verkligen svårt att fokusera när jag arbetar hemma. Det är svårt att känna någon tidspress när man har hela dagarna på sig. Jag skulle verkligen behöva ”gå till jobbet” på morgnarna.

Nu till det positiva:

  • Jag har använt SimplePie för rss-hantering tidigare, men blir hela tiden överraskad över hur tillförlitligt det är när det gäller att hantera opålitlig indata och teckenformateringsproblem.
  • PHP Simple HTML DOM Parser är ett helt fantastiskt bibliotek. Ladda in en sida och kom åt alla element precis som med jQuerys selektorsystem.
  • Strukturen jag till sist kommit fram till är jag ganska nöjd med. Templatesystemet är flexibelt utan att vara komplicerat, mina controllers är tunna och mina models är rena.
personligt, webbutveckling

Arbetssemester – dag 2

Andra dagen av mitt semesterprojekt blev det inte så mycket gjort. Jag har verkligen svårt att koncentrera mig när jag jobbar hemma. Efter att ha avslutat frilansuppdraget från dagen innan lyckades jag prestera ungefär tre timmars arbete.

Tanken var att jag skulle börja på administrationssidorna och framförallt importfunktionen. Jag kom dock inte så mycket längre än till pappersskisser.

Målet är att importsystemet ska vara så automatiskt det går. Det ska kunna hämta information via RSS, xml-filer och via YQL när det gäller screenscraping.

Det måste vara enkelt att moderera och komplettera innehållet som hämtas. Det är viktigt att innehållet stämmer och att det inte bara blir en lista med evenemangsnamn och datum. Jag måste snabbt kunna gå igenom och komplettera hundratals poster. Det gör att adminsystemet måste vara ganska polerat och genomtänkt även om det bara är jag som använder det. Det betyder också att jag kommer att använda jQuery och AJAX flitigt.

Nu har jag i vilket fall en bild av hur jag vill att det ska fungera. Dag 3 ska jag ägna åt att bygga det.

personligt, webbutveckling

Arbetssemester – dag 1

Då närmar sig första dagen på mitt lilla semesterprojekt sitt slut. Eftersom jag hade ett litet frilansjobb att göra under dagen så blev det bara 5 arbetade timmar på mitt egna projekt.

De första två veckorna kommer jag jobba med en evenemangsportal på evoo.se. Det finns ju en hel del sajter som listar evenemang runt om i Sverige, men jag har ännu inte hittat någon svensk motsvarighet till eventful och upcoming. De jag har sätt är antingen hopplöst föråldrade, lokala eller nischade.

Evoo ska vara:

  • En förmedlare av evenemengsinformation. Organisationer ska kunna använda den för att sprida sina kalendarier vidare till andra sajter, applikationer, communitys, mobiltelefoner, bloggar, tidningar, andra eventsajter.
  • Ett enkelt sätt att lägga upp kalendarier. Evoo ska ta emot information i de flesta format: excelfiler, rss-flöden, html-sidor med mera. Allt för att göra det så smärtfritt som möjligt för organisatörer med många arrangemang. Att lägga till evenemang på evoo.se ska vara så lätt att arrangörer hellre använder evoo än sitt egna publiceringssystem för att lägga upp evenemang på sin egen webbplats.
  • En bra plats att få personliga rekommendationer på saker att göra i hela Sverige. Enkel att använda, men med större djup för de lite mer vana användarna.
  • Sammankopplad både med andra webbplatser och den fysiska världen. Den kommer att använda sig av en hel del 3:e parts API:er, mobil positionering och 2d-koder.
Grundläggande filstruktur

Grundläggande filstruktur

Vad hann jag då med idag?

Förmiddagen gick åt att planera databasstrukturen och sätta upp de viktigaste tabellerna. När det gäller hur eventen ska sparas hämtade jag en del inspiration från hcalendar och ELF. Det stora problemet är att lösa hur återkommande events ska sparas – speciellt och de både är oändliga och har undantag från huvudmönstret.

På eftermiddagen började jag sätta upp grunderna för filstrukturen och MVC upplägget. Den här gången kommer jag inte att använda något externt framework.

Imorgon kommer jag fortsätta med ett bygga ett grundläggande system för import och administration av events.

personligt, webbutveckling

20 day business camp

Jag har varit lite avundsjuk på alla som var med på 24 hour business camp i februari och tänkte därför att jag skulle använda min semester till ett eget litet business camp. Det blir inte så mycket spa-känsla och inget nätverkande – men ganska mycket hårt arbete i sommarvärmen.

Eftersom jag har ett dagjobb och bara jobbar på mina sidoprojekt på kvällar och helger så är det svårt att hålla energin uppe för projekt som tar lite längre tid att genomföra.

Jag har gått och funderat på två idéer som kräver lite längre tid och har väntat på ett bra tillfälle att dra igång dem.

Min plan:

  • Jag har fyra veckors semester, det blir två veckor på vardera idé – totalt 20 dagar.
  • 7 timmar koncentrerat arbete per dag (det är ju ändå semester).
  • Jag sammanfattar arbetet efter varje dag med ett inlägg här.

I morgon klockan 8 startar jag det första projektet och i morgon kväll berättar jag lite mer om vad det går ut på.

Skulle vara kul att höra om det är någon annan som också planerar att arbeta med egna projekt på semestern.