Browsing Tag

rss

webbutveckling

Aktivera PubSubHubbub på din WordPressblogg

Tycker du RSS för för långsamt och orkar du inte hålla reda på alla ställen som ska pingas vi blogguppdateringar? Ta en titt på PubSubHubbub. Har du en egen WordPressblogg så kan du installera en enkel plugin som talar om för besökande rss-läsarprogram vilken hub de ska ta kontakt med för att hålla reda på uppdateringar i fortsättningen.

Än så länge är det inte så många tjänster som stödjer protokollet men fler är på gång. Igår rullade Twitterfeed ut sitt stöd och Google jobbar på att implementera protokollet i en rad olika tjänster.

personligt, webbutveckling

Arbetssemester – dag 2

Andra dagen av mitt semesterprojekt blev det inte så mycket gjort. Jag har verkligen svårt att koncentrera mig när jag jobbar hemma. Efter att ha avslutat frilansuppdraget från dagen innan lyckades jag prestera ungefär tre timmars arbete.

Tanken var att jag skulle börja på administrationssidorna och framförallt importfunktionen. Jag kom dock inte så mycket längre än till pappersskisser.

Målet är att importsystemet ska vara så automatiskt det går. Det ska kunna hämta information via RSS, xml-filer och via YQL när det gäller screenscraping.

Det måste vara enkelt att moderera och komplettera innehållet som hämtas. Det är viktigt att innehållet stämmer och att det inte bara blir en lista med evenemangsnamn och datum. Jag måste snabbt kunna gå igenom och komplettera hundratals poster. Det gör att adminsystemet måste vara ganska polerat och genomtänkt även om det bara är jag som använder det. Det betyder också att jag kommer att använda jQuery och AJAX flitigt.

Nu har jag i vilket fall en bild av hur jag vill att det ska fungera. Dag 3 ska jag ägna åt att bygga det.

webbutveckling

Bloggpuls – svenska bloggosfären i kortform

Jag började med Bloggpuls förra söndagen som mitt SEO Sunday-projekt. Det tog lite längre att få klart än jag trodde, men efter några kvällars jobb börjar bitarna falla på plats.

Varför?

Bloggarna jag prenumererar på handlar i stort sett bara om webbutveckling och politik. Det kan ju bli lite torrt ibland och därför använder jag ofta nyligen för att slumpvis dyka ner någonstans i bloggosfären och börja läsa. Jag tycker det är helt fantastiskt att så många vågar dela med sig av sina framgångar, motgångar, åsikter och känslor. Jag önskar bara att jag hade mer tid att läsa fler personliga bloggar.

Tanken med bloggpuls är att  lista korta utdrag ur bloggposter på ett sätt som väcker lusten att läsa mer genom att fokusera på den känslomässiga aspekten i bloggosfären.

Hur?

Bloggpuls är uppenbarligen inspirerat av Twistori – men istället för att samla inlägg från twitter så visar bloggpuls upp inlägg från den svenska bloggosfären.

Själva inläggen kommer från Google Blog Search. Nya inlägg hämtas en gång i minuten för att mellanlagras i en databas. Vid varje sidvisning hämtas de 100 senaste inläggen som visas en och en med tre sekunders mellanrum.

För att få tag på bloggposter har jag har provat ganska många olika sökverktyg utan att hitta hågon som passar perfekt:

  • Twingly – Ger för korta utdrag i RSS flödet och ofta förekommer inte sökorden i utdraget.
  • Bloggsök – har inget rss-flöde för resultatet.
  • Knuff – Verkar inte hantera flera sökord och ger inga utdrag i rss-flödet.
  • Frisim – Ger bara första meningen i RSS flödet och ofta förekommer inte sökorden i utdraget.
  • Technorati – Ger för få svenska resultat.
  • Google Blog Search – Fungerade bäst och ger lagom långa utdrag. Däremot indexeras hela sidor – inte bara bloggposter. Bloggar som använder nyckelorden på varje sida i till exempel en presentation kommer därför matcha varje gång de skriver ett inlägg oavsätt vad de skriver om. Lösningen på detta var att spara en hash-summa för texten i databasen. Nya inläggs hash-summa jämförs sedan med summorna som redan finns (hash-kolumnen görs unik och INSERT IGNORE används för att lägga till nya poster).

Innan visning kortas utdragen ner till hela meningar som innehåller nyckelordet.

Framöver kommer jag lägga till några undersidor med andra typer av nyckelord och titta lite på om det går att göra alternativa sätt att presentera innehållet.

webbutveckling

Ständigt närvarande

Nu börjar den nya layouten falla på plats. När jag funderade på funktion och form så hade jag en föreställning om Mediascreen som mer av ett flöde med mig i centrum (en liten egoblogg helt enkelt). Den skulle samla experiment och projekt och fungera som en lekstuga för nya idéer och tekniker. Jag ville också gärna skapa en känsla av närvaro – en länk mellan mig och dig som besökare.

Nu finns här i vilket fall något som både är ett försök till närvaro och ett litet experiment. Längst upp i det blå fältet kan du se ett litet meddelande från mig.

  • Om jag har uppdaterat min Facebook-status de senaste timmarna visas denna.
  • Annars visas vad jag spelar för musik just nu.
  • Har jag ingen musik på visas istället ett länktips från mina delicious-bokmärken märkta med share.

Jag kommer att leka med lite olika varianter på livsflöden framöver. Jag kommer även bygga in cachning av meddelandet så jag slipper hämta flöden live från de olika tjänsterna. (Som man brukar säga: Den enes rss-läsare är den andres denial-of-service-attack.)