Browsing Tag

Twitter

blandat

Dataflicker

Idag försvann all data från den 2:e november för alla mina domäner i Google Analytics. En snabb koll på Twitter visar att det är fler som har samma problem. Antar att Google hittar och återställer den försvunna dagen så småningom.

På tal om Twitter, så försvinner mina @mentions med jämna mellanrum för att aldrig komma tillbaka. Tusentals andra verkar ha samma problem och Twitter har jobbat på en lösning sedan ett år tillbaka.

På Facebook går antalet vänner jag har upp eller ner med 1 varje dag (har inte lyckats lista ut vem den obeslutsamma är) och många rapporterar om försvunna meddelanden, kommentarer och statusuppdateringar.

Det verkar som om företag som hanterar stora mängder data har svårt att hålla reda på alla detaljer. Google har länge haft den inställningen när det gäller deras sökindex. Det spelat ingen roll om indexet inkluderar allt eller är exakt rätt, de flesta hittar ändå vad det letar efter. Stora datamängder och många användare tvingar fram cachnings- och lagringslösningar som kan få liknande konsekvenser även för personlig information. Kanske dags att börja vänja sig vid att ingenting varar för evigt?

webbutveckling

Några exempel på alternativa backends

skrivmaskinNågot av det tråkigaste arbetet för webbutvecklare är att bygga sidor för att lägga till och uppdatera innehåll. Det är sidor som inte kräver så mycket kreativitet, men som kan ta lite tid att bygga rätt. För små egna webbplatser är de speciellt tråkiga att bygga eftersom de aldrig kommer att synas utåt.

Det flesta ramverken för skriptspråk som php och Ruby har vad de brukar kalla för scaffolding för att snabbt komma igång med grunden för att kunna editera innehåll (CRUD – create, read, update, delete). Vill man göra det ännu enklare för sig så finns det faktiskt flera bra alternativ:

  • Program för databasadministration – Editera innehåll direkt i databasen med desktop- eller webbaserad mjukvara. phpMyAdmin är vanligt, men det finns gott om alternativ. Kräver inget arbete, men fungerar inte så bra om man vill låta andra uppdatera.
  • Textfiler – Hämta innehåll från textfiler. Fungerar bra så länge innehållet inte är allt för komplicerat eller omfattande. Kan användas av alla som kan hantera ett FTP-program, men ska antagligen bara editeras av en liten grupp betrodda administratörer.
  • Google Docs – Har ett enkelt API som hanterar fullständig CRUD. Går att bjuda in de som ska kunna uppdatera informationen eller lämna öppet för alla. Går att spåra vem som gjort vad. Som backend fungerar Spreadsheet och Forms bäst eftersom informationen kan struktureras på ett förutsägbart sätt. Finns färdiga widgets för att visa diagram och liknande.
  • Twitter – Perfekt verktyg för att uppdatera mindre bitar information. Nyheterna på Viktpuls läses till exempel in från Viktpuls twitterkonto. Går att välja ut meddelanden som ska visas genom att filtrera på exempelvis hashtags eller mottagare. Tänk på att inte använda ditt vanliga konto om det blir många meddelanden som inte är intressanta för de som följer dig.
  • Delicious – Perfekt backend för en länksamling, länkblogg eller bloggroll. Länktipsen på startsidan här på Mediascreen kommer från mina bokmärken märkta med nyckelordet share på Delicious. Hämta bara egna bokmärken eller sök igenom andras också. Kom överens om ett eget nyckelord och låt alla som vill vara med och uppdatera länksamlingen. Om du planerar en länkblogg kan det vara bra att veta att beskrivningarna måste hålla sig inom 255 tecken.
  • Flickr – Ladda upp, beskriv och redigera foton i ett stabilt och funktionellt system. Att skapa motsvarande funktioner på en egen webbplats skulle ta en hel del tid. Varför inte åka snålskjuts på all utveckling Flickr redan gjort? Administrera hela bildarkivet på Flickr och visa det sedan på din egen webbplats. Använd ett eget privat konto, bjud in fler att lägga till bilder eller öppna upp helt och kom överens om att gemensamt nyckelord.
  • Freebase – motsvarigheten till wikis när det gäller strukturerad data. Bygg på befintliga tabeller eller starta en egen databas. Mycket avancerat verktyg för lite större datamängder.
  • Open Data Tables – en standard för att lagra data som XML i versionshanteringssystemet github. Informationen kan sedan användas genom Yahoos SQL-variant YQL. Fördelar är bland annat att det går att se vem som ändrat vad, att många kan samarbeta på samma data och att det finns inbyggd versionshantering.

Fördelen med att använda andra stora webbtjänster som backend till sin egen webbplats är framför allt att man direkt får tillgång till gränssnitt som är genomtänkta, ordentligt testade och bekanta för de flesta. Dessutom är de ofta enkla att bjuda in fler användare till efterhand om man skulle behöva.

Har du egna tips på fler praktiska tjänster som kan fungera som backends?

personligt, webbutveckling

Hälsopuls visar hur Sverige mår just nu

halsopulsFör att förbereda mig lite inför 24hbc om en vecka så byggde jag Hälsopuls – en webbplats som följer utbrott av förkylningar och influensa i Sverige genom att visa hur förkylda svenska twittrare har varit den senaste tiden. Jag ville framför allt utvärdera några olika bibliotek för att rita diagram och vara säker på att jag förstod matten jag tänkte använda i mitt 24hbc-projekt.

Google Flu Trends sätt att omvandla webbsökningar till användbar och lättolkad information om influensaspridning är imponerande, men väldigt komplex. En del av komplexiteten beror på att de måste ta hänsyn till att många olika faktorer påverkar antalet sökningar. Framför allt måste medias påverkan rensas bort. Bara för att media skrämmer upp folk genom sin rapportering av dödsfall i Mexiko så blir ju inte folk sjukare i Sverige.

Om man inte driver en sökmotor så finns det förstås mer direkta vägar till samma information. Varje dag skriver tusentals svenskar små meddelanden om hur de mår på mikrobloggtjänsten Twitter. Genom att helt enkelt leta efter ”självrapporterade” förkylningssymtom bland alla inlägg så borde det gå att få en ganska tidig varning när ett influensautbrott slår till.

Genom att använda exponentiellt utjämnade rullande medelvärden så rensas de flesta tillfälliga trender bort. Enskilda personer som skriver 10 inlägg om sin förkylning, variationer mellan olika veckodagar och tekniska problem får därför mycket begränsad påverkan på trendlinjerna. Just nu används an utjämningskoefficient på 0,125  men det kan ändras framöver.

Ta dock diagrammet med en nypa salt. Det tar inte hänsyn till förändrad allmän aktivitet på Twitter och rapporterar bara hur den lilla gruppen svenska twittrare säger sig må.

webbutveckling

Aktivera PubSubHubbub på din WordPressblogg

Tycker du RSS för för långsamt och orkar du inte hålla reda på alla ställen som ska pingas vi blogguppdateringar? Ta en titt på PubSubHubbub. Har du en egen WordPressblogg så kan du installera en enkel plugin som talar om för besökande rss-läsarprogram vilken hub de ska ta kontakt med för att hålla reda på uppdateringar i fortsättningen.

Än så länge är det inte så många tjänster som stödjer protokollet men fler är på gång. Igår rullade Twitterfeed ut sitt stöd och Google jobbar på att implementera protokollet i en rad olika tjänster.