Browsing Tag

Google

blandat

Dataflicker

Idag försvann all data från den 2:e november för alla mina domäner i Google Analytics. En snabb koll på Twitter visar att det är fler som har samma problem. Antar att Google hittar och återställer den försvunna dagen så småningom.

På tal om Twitter, så försvinner mina @mentions med jämna mellanrum för att aldrig komma tillbaka. Tusentals andra verkar ha samma problem och Twitter har jobbat på en lösning sedan ett år tillbaka.

På Facebook går antalet vänner jag har upp eller ner med 1 varje dag (har inte lyckats lista ut vem den obeslutsamma är) och många rapporterar om försvunna meddelanden, kommentarer och statusuppdateringar.

Det verkar som om företag som hanterar stora mängder data har svårt att hålla reda på alla detaljer. Google har länge haft den inställningen när det gäller deras sökindex. Det spelat ingen roll om indexet inkluderar allt eller är exakt rätt, de flesta hittar ändå vad det letar efter. Stora datamängder och många användare tvingar fram cachnings- och lagringslösningar som kan få liknande konsekvenser även för personlig information. Kanske dags att börja vänja sig vid att ingenting varar för evigt?

webbutveckling

Aktivera PubSubHubbub på din WordPressblogg

Tycker du RSS för för långsamt och orkar du inte hålla reda på alla ställen som ska pingas vi blogguppdateringar? Ta en titt på PubSubHubbub. Har du en egen WordPressblogg så kan du installera en enkel plugin som talar om för besökande rss-läsarprogram vilken hub de ska ta kontakt med för att hålla reda på uppdateringar i fortsättningen.

Än så länge är det inte så många tjänster som stödjer protokollet men fler är på gång. Igår rullade Twitterfeed ut sitt stöd och Google jobbar på att implementera protokollet i en rad olika tjänster.

webbutveckling

Dagens WTF, Stockholm City sommarstänger hela webbplatsen

Stockholm City sommarstänger

Letade efter surdegsbagerier i Stockholm (Bakery & Spice har sommarstängt) på Google och följde en länk till tidningen Stockholm City. Det verkar som om varenda sida är ersatt av en ”glad sommar”-skylt. Hur tänkte dom här? Ser söktjänsterna samma sak? Om dom inte gör det, räknas är inte det som cloaking?

Jag förstår om man vill stänga ner forum eller kommentarsfunktioner när ingen hinner granska nya inlägg. Men är det verkligen nödvändigt att stänga ner över 40.000 sidor med över 95.000 inlänkar?

Med lite otur hinner de få hela sajten avindexerad under semestern.

Uppdatering: Inte för att det är ett exakt mått, men i går kväll visade site:city.se 51.000 träffar. Nu ger samma sökning 21.000 resultat.

webbutveckling

Resultatet av SEO Sunday 16 november

Här kommer min rapport från förra söndagens SEO Sunday. Bättre sent än aldrig…

Det blev många informationssidor och temat verkade vara presenter och resor:

Själv byggda jag en liten sajt som låter besökaren hitta mittpunkten mellan två eller fler adresser. Den tog runt åtta timmar att bygga. Största delen av tiden gick åt till att lista ut hur Googles odokumenterade http-variant av reverse geocoding fungerar. Resten av tiden bråkade jag med underliga character-encodings vid jQuerys AJAX-anrop.

Senare i veckan bygger jag nog om den lite så att man kan använda den för att få koordinater för en enda adress, något som är ganska användbart för alla som geokodar sina foton manuellt. Det blir även länkar till några platsberoende fotosajter.

webbutveckling

Google ökar ledningen bland sökmotorerna

Att optimera en webbplats för sökmotorerna är för många synonymt med att optimera för Google. Finns det då ingen anledning att bry sig om några andra söktjänster. Enligt Hitwises statistik över sökmotoranvändningen i USA [via Mashable] under augusti så finns det inte mer än tre söktjänster värda att ta hänsyn till:

  • Google ökar med 4 procentenheter på ett år till 64%
  • Yahoo ligger kvar strax under 23%
  • Live.com/MSN Search backar från 12% till 9% senaste året.

Ask.com hamnar på en avlägsen fjärdeplats med lite över 3% och de följande 48 sökmotorerna skrapar tillsammans ihop 1,68%.