Browsing Tag

webbutveckling

webbutveckling

5 saker att tänka på när du skapar WordPress-plugins

När jag byggde Travelmap, min första publika WordPress-plugin, la jag ner lite tid på att kolla upp best practices. Även om det går att hitta mycket information om hur man snabbt hackar ihop en plugin som fungerar hjälpligt så kan det vara lite svårare att hitta korrekt och aktuell information om hur de bästa sätten att lösa vanliga problem på. Här är i alla fall fem viktiga saker att tänka på:

Fortsätt läsa

webbutveckling

Mina podradiotips för webbutvecklare

Tänkte att jag skulle bygga på Christian Davéns lista med podcasts för webbutvecklare med mina favoriter:

  • What’s Next som Chistian nämner finns också med bland mina prenumerationer. Framförallt intervjuer med svenska webbentreprenörer.
  • SXSW Interactive, som jag har nämnt här på Mediascreen tidigare,  är en gigantisk årlig webbkonferens i Austin, Texas. Efter varje konferens lägger de ut i alla seminarier som podcasts. Stor bredd med seminarier om bland annat marknadsföring, social media, programmering och design. Arkiven från tidigare år finns också kvar: 2009, 2008, 2007 och 2006. I mars är det dags för SXSW 2010.
  • En annan ström av podcasts från seminarier kommer från Carsonified. De lägger ut ett samlat flöde från sina Future of webbapps/Future of web design events. Det går även att hitta video och arkiv från lite äldre events.
  • IT conversations är en samlingsplats för podcasts från olika teknikrelaterade konferenser och från podradioprogram som Stack Overflow, Tech Nation och Interviews With Innovators. Lägger ut 10-20 nya podcasts i veckan, så man får välja ut det bästa om man inte har väldigt mycket tid över.
  • SitePoint har bra podcasts om webbutveckling. De brukar växla mellan intervjuer och paneldiskussioner.
  • Webdirections har podcasts från de flesta av sina konferenser. Fokuserat på webbutveckling men kan vara ganska grundläggande ibland.
  • Press This är en intressant podcast som fokuserar på användning, utveckling och anpassning av WordPress.
  • Duct Tape Marketing handlar framför allt om webbmarknadsföring för småföretag.
  • This Week in Startups drivs av grundaren till Mahalo och innehåller mest intervjuer med amerikanska webbentreprenörer.

Själv har jag sammanlagt 70 minuters promenad till och från jobbet varje dag, så jag hinner med att lyssna på en hel del. Om listan ändå inte räcker till kan jag Rekommendera iTunes U – speciellt serien Business Leaders and Entreprenours från Stanford.

Interviews With Innovators

webbutveckling

8 praktiska verktyg för webbtypografi

Webbtypografi har länge handlat om att välja mellan Arial eller Verdana, men varför inte utforska de alternativ som faktiskt finns – eller i vilket fall göra det bästa av de begränsade möjligheter som står till buds? Här är 8 verktyg som hjälper dig med typsnitt på webben:

Typetester är ett verktyg för att jämföra olika typsnitt för rubriker eller brödtext. Visar de vanligaste typsnitten på olika operativsystem samt alla som är installerade på din dator. Perfekt för att ta fram egna font-family-uppsättningar. Väl ett perfekt typsnitt bland dina egna och hitta några vanligare varianter som ser okej ut.

Font tester gör nästa samma sak. Inte lika snygg och tydlig som Typetester, men med lite fler inställningar. Visar dessutom hela teckenuppsättningen precis som i Character Map på Windows – något som kan vara bra för macanvändare som saknar ett lika praktiskt verktyg.

Typedia är ett uppslagsverk för typsnitt som alla kan vara med och editera. För varje font visas bakgrundsinformation, exempel på användning, liknande typsnitt och länkar till mer information och inköpsställen.

WhatTheFont hjälper dig identifiera ett typsnitt. Ladda upp en bild på en bit text och få reda på vilket typsnitt det är. Brukar fungera ganska bra om man har en tydlig exempelbild.

Identifont hjälper också till med identifieringen av typsnitt. Svara på en rad frågor om hur olika tecken ser ut och få reda på vilka typsnitt det kan handla om. Ju fler frågor du svarar på desto exaktare resultat får du.

Font Matrix är den mest kompletta listan över vilka typsnitt som följer med vilka operativsystem och program som jag har sett. Visar olika varianter av Mac OS X, Windows, Office och Adobes CS-paket. Bra för dig som vill prova något annat än de ”websäkra” fonterna, men ändå arbeta med typografi som en betydande del av besökarna kommer att se.

PXtoEM konverterar fontstorlekar mellan px, em, pt, och procent (givet vissa grundförutsättningar). Praktiskt för den som är mer bekväm mad fasta storlekar som px, men ändå behöver använda em eller procent.

Typechart visar en rad exempel på hur de ”websäkra” fonterna kan användas på ett snyggt sätt. Om du hittar något som du vill använda kan du enkelt kopiera css:n.

http://www.identifont.com/index.htmlI
personligt, webbutveckling

Arbetssemester – avstämning efter första veckan

Okej, så det har inte riktigt blivit avstämning varje kväll, men här kommer en liten rapport från första veckan.

Som vanligt tar allt lite längre tid än jag trott. Framför allt har jag underskattat planeringstiden. Eftersom jag inte har arbetat helt objektorienterat i så många projekt så går det åt en hel del tid åt att läsa på och utvärdera olika upplägg. Ska jag använda data access object, table row gateway eller active record för dataåtkomst? Ska jag använda ett globalt registry och ska det i så fall vara ett singleton eller en statisk klass? Ska url:erna kopplas direkt till respektive controller eller ska ansvar fördelas på något annat sätt? Till min hjälp har jag PHP 5 Object, Patterns and Practice och PHP in Action – Objects, Design, Agility. Det täcker båda ungefär samma material men på lite olika sätt. Är beskrivningen av ett ämne lite luddig i den ena boken så brukar det hjälpa att går över till den andra. Dessutom finns ju StackOverflow och SitePoints forum för PHP Application Design (där för övrigt några av författarna till mina böcker är med i diskussionerna).

När det gäller arbetstiden så har det också gått lite sämre än planerat. Istället för 35 timmars arbete förra veckan blev det knappt 25. Jag har verkligen svårt att fokusera när jag arbetar hemma. Det är svårt att känna någon tidspress när man har hela dagarna på sig. Jag skulle verkligen behöva ”gå till jobbet” på morgnarna.

Nu till det positiva:

  • Jag har använt SimplePie för rss-hantering tidigare, men blir hela tiden överraskad över hur tillförlitligt det är när det gäller att hantera opålitlig indata och teckenformateringsproblem.
  • PHP Simple HTML DOM Parser är ett helt fantastiskt bibliotek. Ladda in en sida och kom åt alla element precis som med jQuerys selektorsystem.
  • Strukturen jag till sist kommit fram till är jag ganska nöjd med. Templatesystemet är flexibelt utan att vara komplicerat, mina controllers är tunna och mina models är rena.
personligt, webbutveckling

Arbetssemester – dag 2

Andra dagen av mitt semesterprojekt blev det inte så mycket gjort. Jag har verkligen svårt att koncentrera mig när jag jobbar hemma. Efter att ha avslutat frilansuppdraget från dagen innan lyckades jag prestera ungefär tre timmars arbete.

Tanken var att jag skulle börja på administrationssidorna och framförallt importfunktionen. Jag kom dock inte så mycket längre än till pappersskisser.

Målet är att importsystemet ska vara så automatiskt det går. Det ska kunna hämta information via RSS, xml-filer och via YQL när det gäller screenscraping.

Det måste vara enkelt att moderera och komplettera innehållet som hämtas. Det är viktigt att innehållet stämmer och att det inte bara blir en lista med evenemangsnamn och datum. Jag måste snabbt kunna gå igenom och komplettera hundratals poster. Det gör att adminsystemet måste vara ganska polerat och genomtänkt även om det bara är jag som använder det. Det betyder också att jag kommer att använda jQuery och AJAX flitigt.

Nu har jag i vilket fall en bild av hur jag vill att det ska fungera. Dag 3 ska jag ägna åt att bygga det.