Browsing Tag

blogga

webbutveckling

Ombyggnad här på media:screen

En av anledningarna till att det inte hänt så mycket här på sista tiden är att själva bloggverktyget bakom media:screen har varit byggt för hand. Det var ganska roligt att pyssla med när jag hade mer tid, men har blivit mer och mer frustrerande i takt med att listan över saker som behöver ordnas och byggas om har växt.

När jag nu startar en utvecklingsblogg för Pieces of You samtidigt som vi tittat på olika bloggverktyg på jobbet så verkar det onödigt att uppfinna hjulet om och om igen på egen hand. Igår slängde jag därför ut mitt hemmasnickrade verktyg och installerade WordPress. Det finns dock en del kvar att göra och det kommer antagligen vara lite rörigt att tag framöver.

Att göra:

  • Ett eget tema: Det blir en ganska strikt layout med en förstasida som skiljer sig från post-sidorna.
  • Ordna språket: Att lägga till den svenska översättningsfilen verkade inte göra så mycket för bloggens externa språk – det mesta är fortfarande på engelska. Helst skulle jag vilja ha administrationen på engelska (det blir bara lite halvöversatt på svenska ändå) och den externa delen på svanska. Kanske löser det sig när jag börjar bygga temat.
  • Flytta kommentarer från den gamla bloggen. Att importera inläggen från rss gick halvsmidigt. Tyvärr har jag inte hittat något sätt att importera kommentarerna.
  • Eftersom strukturen är ny är alla länkar brutna. Använder dock tillägget Redirection för att håla koll på fel-loggen och lägga till ompekningar när det behövs.
personligt

Det börjar lugna ner sig nu…

Det har varit dåligt med uppdateringar här den senaste tiden. Det beror huvudsakligen på att jag har ett nytt jobb sedan en tid tillbaka och därför har ägnat kvällar och helger åt att avsluta gamla projekt och åtaganden. (Lite sol har jag också hunnit med.) Nu börjar det dock lugna ner sig lite och jag tror jag kommer hinna med åtminstone två-tre inlägg i veckan framöver. Jag har verkligen saknat bloggandet mer än jag trodde jag skulle göra och förhoppningsvis blir det inga fler lika långa uppehåll.

webbutveckling

Stoppa kommentarspam utan att förstöra tillgängligheten

Här på bloggen började jag få problem med kommentarspam redan några veckor efter jag startade den. Den första tiden handlade det om enstaka poster i veckan men efter en tid så kunde det ha samlat sig 20-30 nya spamposter över en natt. Något behövde göras.

Några faktorer gör det ganska enkelt för mig att lösa spamproblemet: Jag skriver på svenska medan de flesta spambottar är kalibrerade för engelska, min blogg har så få besökare att den är ett väldigt lågprioriterat mål och jag använder ett egenbyggt bloggverktyg vilket gör att det inte finns några färdiga lösningar för just mitt spamfilter. Eftersom jag ville ha ett filter som skulle fungera ett tag framöver och som jag skulle kunna använda på andra webbplatser försökte jag ändå komma fram till en lösning som skulle vara effektiv även för lite större webbplatser, lätt att använda och inte stänga ute funktionshindrade besökare.

Bildbaserade CAPTCHAs uteslöt jag direkt eftersom de är omöjliga att använda för dem som använder skärmläsare och dessutom ofta svårare för vanliga besökare än spambottar att uttyda. Det går visserligen att lösa tillgänglighetsproblemet genom att komplettera med ljuduppspelning av vad som står i bilden, men det gör hela lösningen ännu mer komplicerad.

En annan vanlig lösning är att kombinera svartlistor, vitlistor, analys av kommentartexten och manuell moderering i olika konstellationer. Fördelen med detta är att skyddet ofta inte märks för besökarna. Nackdelarna är att även vanliga kommentarer kan stoppas och att det ständigt måste underhållas och kalibreras. Denna typ av lösning kan vara praktisk för riktigt stora aktörer (som får så många kommentarer att de kan se mönster eller som kan distribuera spamigenkänningen mellan tusentals individer) men skulle kräva för mycket underhåll för min smak.

Slutligen för valet på en enkel kontroll där besökaren fyller i den siffra som visas med bokstäver. Genom att seeda slumpgeneratorn med ett tidsberoende tal så behöver ingen information om vilken siffra som ska fyllas i skickas med till servern.

Om det skulle behövas är det relativt enkelt att öka komplexiteten:

  • Sifferintervallet kan ökas för att skapa fler möjliga alternativ.
  • Siffrans placering i meningen innan fältet där den ska fyllas i kan ändras genom att skapa flera olika meningar som alterneras. För att detta ska vara meningsfullt måste dock betoningen på siffran tas bort…
  • Komplexiteten i algoritmen som avgör vilken siffra som ska visas kan ökas. Eftersom den är kopplad till en tidsangivelse så är varje algoritm möjlig att gissa för den som ser tillräckligt många exempel.
  • För att öka svårighetsgraden kan systemet relativt lätt anpassas till att kombinera flera olika tal till enkla matteproblem som skrivs ut som text.

Som alla andra spamskydd baserade på någon form av CAPTCHA så fungerar inte skyddet mot manuell knäckning det kräver också att den som lämnar kommentarer förstår svenska hjälpligt. På det stora hela så tror jag dock att lösningen kommer att fungera bra, men det är väl bara att vänta och se.

För den som vill läsa mer om spamskydd och CAPTCHA är Wikipedias artikel som alltid ett bra ställe att börja på. W3C har en grundlig genomgång av tillgänglighetsaspekten och Juicy Studio har en ganska teknisk artikel om hur olika alternativa tekniker skulle kunna fungera.

blandat, webbutveckling

Fel dygnsrytm för bloggtjänsterna

Jag märker ganska stor skillnad på antalet besök efter ett nytt inlägg beroende på när inlägget är postat. Tydligen läser de flesta bloggar på morgonen eller förmiddagen (på jobbet?). Eftersom jag för det mesta skriver på kvällen eller natten (nu är klockan 01:41) så har jag nu lagt till en funktion för att lägga in poster i förväg med en förutbestämd publicerings- och pingtid. Så, godmorgon på dig – själv har jag sovmorgon.