politik

I Sverige låser vi in kunskap

Medan resten av världen arbetar med att hitta bättre sätt att sprida kunskap på så är svenska skolor och myndigheter fast beslutna att låsa in kursmaterial på stängda intranät och blockera alla försök till till kopiering av kursmaterial.

Vad har följande initiativ och tjänster gemensamt?

De sprider fritt kursmaterial och läromedel från många av världens bästa lärosäten. Och ingenstans går det att hitta en enda svensk organisation. Amerikanska elituniversitet som Yale, MIT och Stanford sprider föreläsningar och kursböcker fritt över nätet och svenska universitet jagar studenter vid kopieringsmaskinerna.

Är det inte lite konstigt att inte ens material som finansierats med hjälp av skattepengar kan vara fritt tillgängligt för alla som är intresserade? Oavsett om de är inskrivna vid en kurs eller inte?

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om