webbutveckling

8 praktiska verktyg för webbtypografi

Webbtypografi har länge handlat om att välja mellan Arial eller Verdana, men varför inte utforska de alternativ som faktiskt finns – eller i vilket fall göra det bästa av de begränsade möjligheter som står till buds? Här är 8 verktyg som hjälper dig med typsnitt på webben:

Typetester är ett verktyg för att jämföra olika typsnitt för rubriker eller brödtext. Visar de vanligaste typsnitten på olika operativsystem samt alla som är installerade på din dator. Perfekt för att ta fram egna font-family-uppsättningar. Väl ett perfekt typsnitt bland dina egna och hitta några vanligare varianter som ser okej ut.

Font tester gör nästa samma sak. Inte lika snygg och tydlig som Typetester, men med lite fler inställningar. Visar dessutom hela teckenuppsättningen precis som i Character Map på Windows – något som kan vara bra för macanvändare som saknar ett lika praktiskt verktyg.

Typedia är ett uppslagsverk för typsnitt som alla kan vara med och editera. För varje font visas bakgrundsinformation, exempel på användning, liknande typsnitt och länkar till mer information och inköpsställen.

WhatTheFont hjälper dig identifiera ett typsnitt. Ladda upp en bild på en bit text och få reda på vilket typsnitt det är. Brukar fungera ganska bra om man har en tydlig exempelbild.

Identifont hjälper också till med identifieringen av typsnitt. Svara på en rad frågor om hur olika tecken ser ut och få reda på vilka typsnitt det kan handla om. Ju fler frågor du svarar på desto exaktare resultat får du.

Font Matrix är den mest kompletta listan över vilka typsnitt som följer med vilka operativsystem och program som jag har sett. Visar olika varianter av Mac OS X, Windows, Office och Adobes CS-paket. Bra för dig som vill prova något annat än de ”websäkra” fonterna, men ändå arbeta med typografi som en betydande del av besökarna kommer att se.

PXtoEM konverterar fontstorlekar mellan px, em, pt, och procent (givet vissa grundförutsättningar). Praktiskt för den som är mer bekväm mad fasta storlekar som px, men ändå behöver använda em eller procent.

Typechart visar en rad exempel på hur de ”websäkra” fonterna kan användas på ett snyggt sätt. Om du hittar något som du vill använda kan du enkelt kopiera css:n.

http://www.identifont.com/index.htmlI
Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om