Browsing Tag

Delicious

webbutveckling

Några exempel på alternativa backends

skrivmaskinNågot av det tråkigaste arbetet för webbutvecklare är att bygga sidor för att lägga till och uppdatera innehåll. Det är sidor som inte kräver så mycket kreativitet, men som kan ta lite tid att bygga rätt. För små egna webbplatser är de speciellt tråkiga att bygga eftersom de aldrig kommer att synas utåt.

Det flesta ramverken för skriptspråk som php och Ruby har vad de brukar kalla för scaffolding för att snabbt komma igång med grunden för att kunna editera innehåll (CRUD – create, read, update, delete). Vill man göra det ännu enklare för sig så finns det faktiskt flera bra alternativ:

  • Program för databasadministration – Editera innehåll direkt i databasen med desktop- eller webbaserad mjukvara. phpMyAdmin är vanligt, men det finns gott om alternativ. Kräver inget arbete, men fungerar inte så bra om man vill låta andra uppdatera.
  • Textfiler – Hämta innehåll från textfiler. Fungerar bra så länge innehållet inte är allt för komplicerat eller omfattande. Kan användas av alla som kan hantera ett FTP-program, men ska antagligen bara editeras av en liten grupp betrodda administratörer.
  • Google Docs – Har ett enkelt API som hanterar fullständig CRUD. Går att bjuda in de som ska kunna uppdatera informationen eller lämna öppet för alla. Går att spåra vem som gjort vad. Som backend fungerar Spreadsheet och Forms bäst eftersom informationen kan struktureras på ett förutsägbart sätt. Finns färdiga widgets för att visa diagram och liknande.
  • Twitter – Perfekt verktyg för att uppdatera mindre bitar information. Nyheterna på Viktpuls läses till exempel in från Viktpuls twitterkonto. Går att välja ut meddelanden som ska visas genom att filtrera på exempelvis hashtags eller mottagare. Tänk på att inte använda ditt vanliga konto om det blir många meddelanden som inte är intressanta för de som följer dig.
  • Delicious – Perfekt backend för en länksamling, länkblogg eller bloggroll. Länktipsen på startsidan här på Mediascreen kommer från mina bokmärken märkta med nyckelordet share på Delicious. Hämta bara egna bokmärken eller sök igenom andras också. Kom överens om ett eget nyckelord och låt alla som vill vara med och uppdatera länksamlingen. Om du planerar en länkblogg kan det vara bra att veta att beskrivningarna måste hålla sig inom 255 tecken.
  • Flickr – Ladda upp, beskriv och redigera foton i ett stabilt och funktionellt system. Att skapa motsvarande funktioner på en egen webbplats skulle ta en hel del tid. Varför inte åka snålskjuts på all utveckling Flickr redan gjort? Administrera hela bildarkivet på Flickr och visa det sedan på din egen webbplats. Använd ett eget privat konto, bjud in fler att lägga till bilder eller öppna upp helt och kom överens om att gemensamt nyckelord.
  • Freebase – motsvarigheten till wikis när det gäller strukturerad data. Bygg på befintliga tabeller eller starta en egen databas. Mycket avancerat verktyg för lite större datamängder.
  • Open Data Tables – en standard för att lagra data som XML i versionshanteringssystemet github. Informationen kan sedan användas genom Yahoos SQL-variant YQL. Fördelar är bland annat att det går att se vem som ändrat vad, att många kan samarbeta på samma data och att det finns inbyggd versionshantering.

Fördelen med att använda andra stora webbtjänster som backend till sin egen webbplats är framför allt att man direkt får tillgång till gränssnitt som är genomtänkta, ordentligt testade och bekanta för de flesta. Dessutom är de ofta enkla att bjuda in fler användare till efterhand om man skulle behöva.

Har du egna tips på fler praktiska tjänster som kan fungera som backends?