Browsing Tag

forskningsbloggar

blandat

Fler forskningsgruppbloggar

Häromdagen skrev jag om Lingvistbloggen och efterlyste fler liknande bloggar. Jag letade främst efter bloggar som skrevs av flera forskare, som åtminstone delvis handlade om deras forskning eller som lyfte fram relaterad forskning och som drevs i (semi-)organiserad form av deras institution eller motsvarande. Nu har jag fått tips på två till.

  • Forskarbloggen – Drivs av Sveriges lantbruksuniversitet och har funnits sedan augusti 2006. Inläggen håller väldigt olika ton – från det ganska personliga via typiska länktips till mer av debattartiklar. Även om inte rennäring, rapsodling eller ripjakt är mina favoritämnen så verkar det intressant och välskrivet.
  • The Humlab BlogHumlab är en tvärvetenskaplig arbetsenhet vid Umeå universitet och deras engelskspråkiga blogg verkar ha flera funktioner. Där finns nyheter från Humlab som info om seminarier och nya kurser, dessutom finns texter om egen forskning och kommentarer på aktiklar och seminarier. Insprängt finns också lite mer personliga tips och reflektioner.

Att jag samlar på vetenskapsgruppbloggar beror på att jag är nyfiken på hur de hanterar frågor som rör styrning av inriktning och ton, dialogen skribenterna emellan och vilken roll institutionen har i förhållandet till bloggen.

Sara Kjellberg underhåller en ganska omfattande lista över övriga forskarbloggar för den som är intresserad.