Browsing Tag

php5

webbutveckling

Loopia – inkompetenta eller bara lata?

I dagarna har Loopia gått ut med sitt periodvis återkommande erbjudande om ett års webbhotell för en krona. Eftersom jag håller på att starta ett nytt projekt och är sugen på att testa ett svenskt webbhotell (vanligtvis använder jag site5) så tänkte jag nappa på erbjudandet. Tills jag såg följande:

”Vi håller oss kontinuerligt uppdaterade på utvecklingen av PHP 5.x och när vi tycker att det är tillräckligt stabilt för att inte påverka våra kunders hemsidor negativt så kommer vi att börja testa samt om möjligt uppgradera till version 5.x.”

(Uppdatering: Texten är nu uppdaterad och som Emil Isberg från Loopia skriver i en kommentar så räknar Loopia nu med att migrera till php5 någon gång efter årsskiftet.)

Hm, förra versionen av php släpptes för sju år sedan. Den nya versionen, som Loopia tycker är lite väl äventyrlig, är över tre år gammal och har nu hunnit till version 5.2.4 (inte direkt beta med andra ord). Dokumentation för version 6 har redan börjat läggas in i manualen och support för php4 kommer att upphöra vid årsskiftet.

Böcker och artiklar som skrivs i dag utgår från php5. Allt fler mjukvaruprojekt för php väljer att släppa stödet för php4. Stora projekt som pear, Drupal, Zen Cart, osCommerce, Typo3, Midgard CMS och phpMyAdmin kommer alla att bryta kompabiliteten efter årsskiftet.

Att php5 skulle vara mindre stabilt än php4 är helt enkelt inte sant. Däremot så introducerar php5 många förbättringar i funktionalitet, säkerhet, och prestanda.

Varför Loopia väljer att stanna kvar i den krympande skaran webbhotell i B-kassen har jag svårt att förstå. Det har i vilket fall inget med stabilitet att göra.

webbutveckling

Smärtfri övergång till PHP 5

Nu har jag precis gått över från PHP 4 till PHP 5 här på webbplatsen. Eftersom Site 5, webbhotellet jag använder, kör båda versionerna parallellt så var det inte mycket som krävdes – bara en extra rad i .htaccess-filen.

Jag har länge funderat på att uppgradera för att kunna utnyttja PHP 5:s utökade stöd för objektorienterad programmering, men det som fick mig att göra slag i saken var att jag upptäckte att en obskyr liten funktion som bara fanns i femman skulle göra lösningen på att problem jag arbetade med mycket enklare.

Vad jag vet så ska inte övergången ställa till några större problem och än så länge har jag inte upptäckt några fel någon annanstans på webbplatsen.