Browsing Tag

Twingly

media

De första dagarna med Twingly

Nu har DN och SvD använt tjänsten Twingly i fyra dagar för att länka till bloggar som skriver om deras artiklar. Jag konstaterar (kanske lite förhastat) att de problem med spam och okynneslänkning av irrelevanta poster som man skulle kunna vänta sig har uteblivit. Kanske har de sorterats bort för hand av några stackare på redaktionerna.

Däremot har ett annat problem dykt upp. Tipsbloggarna, de som skriver en mening eller två där de tipsar om en intressant artikel och eventuellt ger en kort sammanfattning, finns även de med bland tidningarnas blogglänkar. Det är ju inte så konstigt eftersom de länkar till artiklarna ifråga – däremot är ju inte trafiken tänkt att gå i den riktningen. De som klickar sig från artikeln till bloggposten har ju redan läst artikeln och behöver varken tipsas om den eller få den sammanfattad för sig.

Som jag ser det finns tre möjliga lösningar:

  • Manuell sortering – arbetskrävande och riskerar att bre ut sig och bli ett allmänt "kvalitetsfilter".
  • Införande av en lägstanivå i Twinglys relevansranking, kanske kombinerat med en minimilängd på bloggposterna. Kan dock vara svår att förklara för bloggare som inte får med sina inlägg.
  • Vänta och hoppas på att mängden bloggar som kommenterar varje artikel ökar så att Twinglys rankingsystem åtminstone tränger ut notisposterna från topplistan.

Ett annat problem (för bloggsvären i stort, inte för DN/SvD) kan bli att trafiken från dagstidningarna till kommenterande bloggar påverkar bloggtopplistorna så att bloggar som skriver unika texter eller lyfter fram alternativa nyheter knuffas ner till förmån för de som bara kommenterar tidningarnas artiklar. Knuffs och Bloggportalens nya fokus på mest diskuterade nyheter verkar redan ha förskjutit balansen åt det hållet. Kanske skulle det bara öppna upp för fler specialiserade bloggportaler. Det kanske inte längre är möjligt att presentera hela bloggsverige på en portal.

Uppdatering
Jinge, Enesge, Kulturbloggen och Selig.se skriver också om de förändringar Twingly för med sig. Själv tror jag att vi kommer få en hel underkategori av tidningskommentarsbloggar (precis som vi har modebloggar och dagboksbloggar). Dessutom verkar det som om möjligheten att få länkar från dagstidningarna skapar bredare bloggar. Trots rådet till nya bloggare om att nischa sig så syns det tydligt i topplistorna att "lite av allt" fungerar ganska bra. Förstärkt av möjligheten att kommentera artiklar oavsett ämne, så kommer det bli en allt mer framgångsrik strategi.