webbutveckling

Första veckan på året, MySQL-style

Upptäckte just att inte nog med att MySQL-funktionen week() inte följer ISO 8601 som standard (veckan börjar med en söndag om inget annat anges), det finns inget sätt att få funktionen att följa den internationella standarden för datum och tid fullt ut. Enligt standarden är nämligen vecka ett den första veckan på året som innehåller minst 4 dagar medan det närmsta MySQL kommer är första veckan på året som innehåller minst 3 dagar. I och för sig verkar det bara vara Sverige och Norge som har tagit till sig den standarliserade veckonumreringen, men ändå.

Hur kommer det sig förresten att det alltid är Sverige och Norge som fölljer alla internationella standarder fullt ut? Det kan väl inte vara för att vi skulle vara så mäktiga att alla andra får anpassa sig till oss? Är vi utsatta för ett ovanligt hårt tryck från myndigheterna eller bara väldigt anpassningsbara? Kanske onormalt rationella?

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om