webbutveckling

9 program för att hitta rätt färger

För oss som inte föddes med färgkänsla så finns det numera en rad hjälpmedel som kan göra vårt liv lättare. Det finns gott om verktyg som föreslår färgpaletter baserade på en utgångsfärg. En annan typ av verktyg hjälper oss samla inspiration från andras färgval. Slutligen så finns det webbplatser som samlar och katalogiserar färdiga färgscheman som kan användas direkt eller modifieras efter tycke och smak.

Idag tänkte jag titta lite på vilka program för att skapa färgscheman som finns för desktopbruk:

 • Genopal – Ett av de mer avancerade programmen. Färgpaletterna som skapas har en medveten dragning åt toner som upplevs som mer naturliga. Med pipettverktyg, färdiga paletter och flera exportmöjligheter. Finns för både Mac och PC och kostar 25 dollar.
 • Color Schemer Studio – Kan skapa färgscheman från fotografier, har en praktisk utskriftsfunktion samt massor med import- och exportmöjligheter. Bland annat kan man importera färgscheman från webbplatser eller css-filer. Finns för både Mac och PC och kostar 50 dollar.
 • ColorImpact 3 – Ett kompetent verktyg som har de vanligaste funktionerna. Stöd för flera olika paletter, konfigurerbart gränssnitt och import-/exportfunktioner samt utskrivningsbara färgkartor. Finns till PC för 50 dollar.
 • Color Wheel Pro – Ett enklare program som saknar flera av konkurrenternas funktioner. Verkar dessutom vara kalibrerat för att skapa ganska grälla färgpaletter. Finns till PC för 40 dollar.
 • Coloristic – Ett enkelt litet pipettverktyg med förstoring. Till PC eller Mac för 12 dollar.
 • ColorPic – Ett pipettverktyg med möjlighet att spara olika paletter, val av samplingsstorlek och förstoring. Finns till PC och är gratis.
 • Pixie – Enket litet pipettverktyg på bara 8kb. Gratis till PC.
 • ColorWrite – Enkelt program för att skapa färgscheman. Verkar inte ha uppdaterats sedan 2003 men är gratis och finns till PC.
 • ColorZilla – En extension till Firefox med inbyggt pipettverktyg. Fungerar bara i själva webbläsarfönstret. Gratis men kräver Mozilla Firefox.

Av de uppräknade programmen så står de tre förstnämnda i en klass för sig. Genopal och Color Schemer Studio har dessutom båda funktionalitet som saknas hos konkurrenterna. Med tanke på detta så är det svårt att motivera köp av något av de andra programmen. För de som inte kräver ett fullfjädrat palettverktyg så är gratisprogrammen ColorPic och ColorZilla vettiga alternativ.

Uppdatering:

Upptäckte att jag missat (åtminstone) två program:

 • Painter Picker – Verkar lovande. Skapar många olika typer av paletter och har några smidiga funktioner för att blanda färger och få förslag på de vanligaste matchande färgerna. Finns bara till Mac och kostar 16 dollar.
 • Color Consultant Pro – Ganska typiskt palettverktyg. Utmärker sig genom att alla beräkningar som används för att ta fram färgscheman åskådliggörs på ett tydligt sätt. Bara till Mac. Kostar 30 dollar.
Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om