webbutveckling

Fotopuls – ett flöde av nya svenska foton

Efter det positiva mottagandet av Bloggpuls tidigare idag så tänkte jag passa på att presentera dagens lilla projekt – Fotopuls.

Fotopuls fungerar ungefär som Bloggpuls med skillnaden att den hämtar bilder från Flickr via deras fantastiska API. Jag håller fortfarande på och experimenterar med hur jag ska kunna hämta färska bilder utan att det blir för enformigt. Eftersom många av Flickrs användare laddar upp hela album så tenderar frågor efter de senaste bilderna att bara ge bilder från samma användare. Just nu frågar jag efter fler bilder än vad som används och kastar om ordningen lite – men ju bättre blandning desto äldre bilder.

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om

6 Kommentarer

 • Svara Bengt 1 december, 2008 at 00:20

  Problemet är att Flickr inte gör någon skillnad om bilderna är CC eller Copyright. Dvs du bryter mot upphovsrättslagen just nu genom att visa bilder på din sida utan att fråga om lov…

  Du bör försöka filtrera så att du bara visar de under CC.

 • Svara Andreas Karlsson 1 december, 2008 at 01:15

  Fantastiskt stilrent och vackert. Bra gjort!

 • Svara Stefan 1 december, 2008 at 08:16

  Kul idé och personligen så tror jag att fler har användning av fotopuls. Att sitta och titta på fotografier är väldigt underhållande och nu sköts allting automatiskt.

 • Svara Marcus 2 december, 2008 at 08:02

  Bengt,
  Riktigt så enkelt är det inte. Den som använder Flickr har redan gått med på att deras öppna API är en del av tjänsten man använder. Det går dessutom att avböja användning av egna bilder via API.
  http://www.flickr.com/help/website/?search=api#180

  Nu är ju den svenska ideella upphovsrätten lite speciell – men när det gäller att visa tumnaglar (som inte lagras hos mig) i ca 10 sekunder så tar jag risken…

 • Svara Bengt 2 december, 2008 at 22:56

  Marcus: Det är just det som är poängen att man tror sig vara under Copyright men sedan kan företag och andra webbaktörer använda API för att ändå använda bilder som du har upphovsrätten till. Jag tror inte alla användare är införstådda med det.

  Att man då ska ha en funktion som man måste välja bort som snarare skulle vara välja till. Dessutom så går inte upphovsrätten att avtala bort på det sättet. Det här är ett av problemen med Internet och Upphovsrätt som måste adresseras inte ignoreras.

 • Svara Marcus 3 december, 2008 at 07:47

  Hej igen Bengt,

  1. Ingen upphovsrätt avtalas bort – man ger Flickrs tredjepartsutvecklare rätt att använda bilderna enligt vissa specifika vilkor. Bland annat måste utvecklare godkännas av Flickr samt länka varje bild till bildens sida på Flickr.

  2. En stor del av poängen med bilddelningstjänsten Flickr är att dela bilder med andra. Detta görs på två sätt – på flickr.com samt på andra webbplatser. Några av sätten bilder kan dyka upp på andra webbplatser är genom att någon använder ”blog this”-knappen, att någon använder en flickr-badge eller genom någon av det hundratal externa webbplatser som använder flickrs API. Några kan du hitta här:
  http://www.flickr.com/services/

  3. Denna öppenhet är en av grundpelarna hos flickr och en av anledningarna till att tjänsten är så populär idag. För de som är obekväma med den öppenheten så finns det gott om alternativa fototjänster.

  4. Jag håller med om att det finstilta i användarvilkoren för vissa webbtjänster ibland kan vara ett problem. Däremot tycker jag inte man kan börja använda en webbtjänst för att senare kräva att de ska förändra hela tjänstens funktion bara för att man själv inte var medveten om hur tjänsten fungerade.

  5. Jag är medveten om att vi i Sverige har en absurd variant av ideell upphovsrätt som ger upphovsmannen en evig retroaktiv rätt att opponera sig mot hur hans verk används – oavsätt ingångna avtal. Den frågan tänker jag dock först hantera när någon vars bilder jag visat faktiskt har ett problem med det.

 • Skriv ett svar