personligt

Dagens ordmärkning

Några saker jag inte kan låta bli att irritera mig lite på:

  • En blogg (förenkling av ordet webblogg) är en webbplats med inlägg publicerade i omvänd kronologisk ordning. Menar man själva inläggen heter de förslagsvis bloggposter, inlägg eller möjligtvis texter – däremot aldrig bloggar.
  • När man programmerar skriver man kod – alltid i singularis. Koder däremot är vad man använder för att logga in på sin internetbank eller för att fuska i dataspel. För exempel på felaktig användning, se senaste numret av Cap & Design. Där uppmanas man att ladda ner koder för att använda i sina stilmallar – för extraliv eller granatkastare?
  • Teknik och teknologi betyder inte samma sak. Teknologi är en vetenskap – läran om teknik. Teknik däremot är den praktiska tillämpningen. Bara för att technology används i båda betydelserna i engelskan funkar det inte på samma sätt i svenskan.

Eftersom jag inte bara vill gnälla kommer tre nya favoritord:

  • Ramen profitability – När ditt företag nätt och jämt tjänar tillräckligt för att du ska kunna leva (billigt) på det. (via Disruptive)
  • Grötkapital – Den svenska motsvarigheten. Pengar sparade för att överleva (på gröt får man anta) under uppstarten av ett nytt företag. (också via Disruptive)
  • Backblog – Listan på allt du tänkt att du ska blogga om men inte hunnit med. När listan är lång kan du känna dig backblogged. (via Användbart)
Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om