personligt, webbutveckling

Vad jag lärde mig på 24hbc

viktpulsNu har det gått några dagar sedan jag kom hem från 24 hour business camp. Jag har hunnit smälta alla intryck och tillfrisknat från den gigantiska förkylning jag drog på mig. Nu tänkte jag inte skriva så mycket om vad jag byggde – det blev ungefär vad jag skrev att jag skulle bygga och resultatet finns på viktpuls.se.

Glöm inte att gå in och rösta på viktpuls.se eller några av de andra projekten senast i morgon klockan 12:00.

Några saker jag ska tänka på till nästa gång:

 • Man hinner aldrig med så mycket som man tror. Inte direkt förvånande, men jag underskattar ständigt tiden som går åt. Innan jag åkte hade jag gjort en lista på 41 punkter som skulle avverkas. De fyra första gick utmärkt, sen fastnade jag i fyra timmar på punkt fem. Tidsplanen, som var beräknad på hur lång tid allt skulle ta att skriva (inte felsöka, läsa på och prova alternativ), gick därmed åt skogen.
 • Bygg snabbt den enklast fungerande prototypen som hänger ihop och gå tillbaka och polera senare. Eftersom jag fastnade för mycket i detaljer i början så fick jag tjuvkoppla hela applikationen mot slutet för att överhuvudtaget ha något att visa upp.
 • Använd inte tekniker som du inte provat ordentligt tidigare. Av någon anledning bestämde jag mig för att bygga hela viktpuls utan sidomladdningar. Dels ställde det till lite problem när det gällde att få bakåtknappen och bokmärken att funka, dels så blir in- och utloggning lite trassligare. Framförallt gör det dock att vanlig felsökning i php/MySQL tar mycket längre tid. På tal om MySQL – att börja använda PDO tillsammans med lite ovanligare funktioner som INSERT IGNORE och ON DUPLICATE KEY UPDATE var ingen bra idé.
 • Kolla att utvecklings- och produktionsmiljö är så lika som möjligt. Jag fick lite panik när jag laddade upp allt 30 minuter innan deadline och upptäckte att inget fungerade på grund av olika MySQL versioner i utvecklings- och produktionsmiljö.

I övrigt gick det bra. Yasuragi var fantastiskt, maten var god och framför allt så var det otroligt inspirerande att träffa alla trevliga och intressanta människor som var med.

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om

3 Kommentarer

 • Svara David Svensson 5 november, 2009 at 22:32

  Hej! Håller helt med om tidplanen, det är lätt att man fastnar på något som man inte har räknat med. Var det inte jobbigt att köra ensam?

 • Svara Karl-Petter Åkesson 5 november, 2009 at 23:03

  Hej, ungefär samma insikter jag skrev ned, http://www.yelloworb.com/orbblog/2009/11/01/experiences-from-another-24-hour-camp/ Dock en sak som vi gjorde rätt som kanske hade hjälpt dig var att fokusera på att köra extremt agile. Vi hade 30 minuters iterationer!! Så var 30 minut kollade vi om ngn i laget fastnat på något och de andra kunde hjälpa till eller om vi skulle lägga det åt sidan och jobba med något annat. Det funkade suveränt!

 • Svara Marcus 6 november, 2009 at 12:24

  Jo, det var lite stressigt att köra ensam. Och lite svårt att köra agile på en person…

  Jag kunde dock varit mycket striktare med timeboxing och helt enkelt lämnat problem som inte lösts inom avsatt tid.

  Undrar förresten vad som är den perfekta laguppställningen. 1 backend, 1 frontend, 1 formgivare och en marknadsförare/copy?

 • Skriv ett svar