politik

Juristbloggar blockerade av Domstolsverket

Mårten Schultz har upptäckt att hans och två andra juristers bloggar inte går att komma åt från Domstolsverkets datorer. Detta bara några dagar efter han var där och föreläste om sociala medier…

Givetvis fungerar det inte riktigt som Schultz och de andra kommentarerna föreställer sig. Ingen har läst Schultz blogg och fattat ett beslut om att den är olämplig för Domstolsverkets anställda.

Domstolsverket har, precis som de flesta andra myndigheter, lagt ut kontrollen av sina medarbetare på entreprenad. Det finns en rad olika tjänster som tillhandahåller både mjukvara och ständigt uppdaterade spärrlistor. Vad som hänt är något av följande:

 • Något tekniker på IT-avdelningen har plötsligt kryssat för rutan ”social media” i listan av kategorier som ska blockeras.
 • Det externa företaget har kommit på att det finns en massa bloggar under domänen wordpress.com och har lagt till den till spärrlistan.

Med största säkerhet finns inget beslut att blockera enskilda bloggar. Om Schultz och de andra juristerna hade bloggat på en egen domän så hade de inte drabbats. Givetvis gör inte det saken bättre – men det finns ingen konspiration.

Vad jag inte förstår är hur myndigheter som Domstolsverket och Riksdagen, vars verksamheter är fundamentala för demokratin, kan tycka att det är en bra idé att låta okända tekniker på privata företag i andra länder, kontrollera vilken information Sveriges domare och riksdagsledamöter ska få ta del av.

Ett alternativ till att övervaka alla sina anställda skulle ju för övrigt kunna vara att anställa folk man kan lita på. Men som vanligt använder man universallösningen ”mer övervakning” för att behandla symptomen istället för att försöka lösa eventuella problem på riktigt.

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om

8 Kommentarer

 • Svara Mårten Schultz 8 september, 2009 at 09:24

  Jag vet naturligtvis att det inte finns någon som granskat och stängt av just min eller någon annan blogg. Jag kan dock inte låta bli att fundera över vilka faktorer som ställts upp och som spärrar min och hovrättspresidentens blogg, till skillnad från Mark Klambergs blogg om underrättelsejuridik, men så kan det väl bli om klåpare sitter och klickar i en spärrlista efter domännamnen.

  Så det finns ingen konspiration. Däremot finns det en informationscensur under falsk flagg.

  Det obehagliga här är att det finns en myndighet som tagit på sig att filtrera bort sociala media från just domstolarnas informationsflöden. I allmänhet så är det arbetsgivaren som bestämmer vad arbetstiden och utrustningen skall användas till.

  Men, och det är stort men, domare är inte vilka arbetstagare som helst. Om det är någon yrkesgrupp som borde få full frihet att på sitt arbete göra vad som helst så länge det inte är brottsligt så är det domare – så länge de sköter sina åligganden. Domarens frihet och oväld är fundamental i en rättsordning. Bara tanken på att verka som domare på en domstol idag och veta att en myndighet sitter och granskar vad jag gör vid datorn och hur jag interagerar med min omgivning skulle göra mig och många andra.

  För övrigt så tror jag att den kinesiska muren är mycket högre på till exempel regeringskansliet. UD har det enligt ryktet litet bättre nu, efter Bildts inträde.

 • Svara Censorer på Domstolsverket « Mårten Schultz. 8 september, 2009 at 09:40

  […] Mediascreen » Juristbloggar blockerade av Domstolsverket […]

 • Svara Mårten Schultz 8 september, 2009 at 10:28

  ”interagerar med min omgivning skulle göra mig och många andra” skulle avslutas med ”till sämre domare”.

 • Svara Marcus 9 september, 2009 at 17:18

  My bad, ville bara förtydliga vad jag uppfattade som otydligt i ditt inlägg.

  Givetvis håller jag med dig on allvarligheten – även om jag valt att fokusera mer på de organisatoriska problemen som finns när myndigheter som Domstolsverket och Riksdagen låter IT-avdelningen kontrollera vilken information man kan ta del av.

  När IT-avdelningen hänvisar till säkerheten finns det några intressanta följdfrågor som borde ställts:
  – Hur stort är säkerhetsproblemet?
  – Kommer blockeringen lösa problemet?
  – Vilka negativa konsekvenser ger blockeringen?
  – Finns det andra sätt att lösa problemet?

  I det här fallet är givetvis de negativa konsekvenserna stora och det finns gott om alternativa lösningar.

 • Svara Domstolsverket borde stödja dialog « Signerat M.A. 12 september, 2009 at 18:47

  […] borde stödja dialog Hoppa till kommentarer På Mediascreen kan man läsa att Domstolsverket blockerar både ”Sociala Medier” och […]

 • Svara Magnus 14 september, 2009 at 17:35

  Väldigt konstigt agerande, man kan ju tänka sig att det ligger i yrkets natur att se till att läsa på även på nätet.

 • Svara På Mediascreen kan man läsa att Domstolsverket blockerar… « IKT-länkar 27 februari, 2011 at 15:57

  […] Mediascreen kan man läsa att Domstolsverket blockerar både ”Sociala Medier” och […]

 • Svara Stefan 29 maj, 2011 at 00:51

  Äntligen hittade jag någon som åtminstonne hade pekat på problemet, tänkte skicka iväg en fråga om det är någon som vet något plugin för wordpress som tar bort spåren av att det är en wp blogg.
  Vet tex att det står när man kör en test på näten på tex ismyblogworking.com att det står något om att ”this is a selfhosted wordpress blog”, det känns som en sak jag skulle vilja ta bort.

  Någon som har något tips för att komma förbi censuren?

  Tack på förhand
  Stefan

 • Skriv ett svar