personligt

Skickat in anmälan till 24 Hour Business Camp

Jag funderade på att vara med i våras men fegade ut eftersom jag inte tyckte jag hade någon bra idé att jobba med. Nu när jag sett hur roligt de hade och dessutom fått lite känsla för vilken nivå på projekten som gäller, så har jag ingen ursäkt nu när det dyker upp en ny chans att vara med.

24 timmar är inte mycket tid och det verkar finnas två olika strategier för att hantera tidsgränsen:

 1. En liten väl avgränsad idé som kanske inte har så stort framtida ekonomiskt värde men går att genomföra i sin helhet på 24 timmar.
 2. En idé med lite större potential där man åtminstone kan göra ett förenklat proof of concept på 24 timmar. Sedan tar det några månaders ytterligare arbete att faktiskt få upp en tjänst i användbart skick.

Jag tycker båda varianterna är helt okej även om jag tror att den första är roligare. Givetvis spelar det ju också roll hur många man är som genomför projektet.

Min idé ligger ganska nära det första alternativet, vilket passar bra med tanke på att jag tänkte genomföra den själv. (Men om du råkar vara en duktig webbdesigner som är intresserad av att vara med får du gärna höra av dig.)

Här kommer beskrivningen jag skickade in med anmälan:

Viktpuls

För den som vill gå ner i vikt så finns det en rad olika sajter som kan hjälpa till. Det flesta går ut på att man väger allt man äter, skriver in det på webbplatsen tillsammans med vad och hur mycket man tränar. Detta tar givetvis en hel del tid och kräver mycket disciplin och noggrannhet samtidigt som felkällorna är stora. Det är lätt att tappa motivationen och ge upp i frustration.

Det finns givetvis ett lättare sätt att hålla koll på vikten – att väga sig regelbundet. Problemet är bara att vågen sällan säger så mycket om hur det går med viktnedgången. Eftersom kroppen till största delen består av vatten och kroppens vattenbalans hela tiden skiftar beroende på en rad olika faktorer, så kommer förändringar i vikt till största delen avspegla förändringar i vattenbalansen. Detta leder lätt till ett nästan vidskepligt förhållande till mat. Ofta associerar man dagens vikt till vad man åt under gårdagen – något som antagligen inte alls har med viktförändringen att göra.

Min plan är att skapa en viktlogg på nätet som visar viktförändringen med alla tillfälliga svängningar bortrensade. Genom att använda en modell för exponentiellt utjämnat rullande medelvärde, ett verktyg som vanligtvis används i finansiell analys, går det att få fram den underliggande viktförändringen (idén kommer från klassikern Hacker’s Diet från 1994).

Genom att lägga en minut om dagen på att registrera sin vikt på viktpuls direkt på webbplatsen eller med hjälp av twitter, bloggy eller vanlig e-post får man ett snyggt diagram över viktutvecklingen. Man ser den rensade trendlinjen, invägningarna och det område man borde hålla sig inom med tanke på de mål man angivit. Man får även hjälp med att sätta upp rimliga mål baserat på sitt eget utgångsläge. Om man avviker från målsättningen får man tidigt en varning och tips på enkla sätt att komma tillbaka till planen. Om man skulle glömma att väga in sig några dagar så används uppskattade värden och man får en påminnelse via e-post.

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om

7 Kommentarer

 • Svara Martin S. 16 augusti, 2009 at 13:37

  Jag har anmält mig men inte bestämt mig för helt & hållet för tjänst än.

  Vi ses där! :)

 • Svara Emil Stenström 16 augusti, 2009 at 14:01

  Riktigt kul idé! Ska bli skoj att se det slutgiltiga resultatet.

  Jag kommer också vara där med samma team som förra året! Ses!

 • Svara Ted Valentin 17 augusti, 2009 at 13:55

  Suverän idé och perfekt omfång för att göra på 24hbc.

  Jag kommer nog bli en av dina användare. :)

  Det går säkert att sälja tjänsten efter ett tag eller göra ett samarbete med Viktklubb.se eller någon av bantningsföretagen om den får ett stort following.

  Föreställer mig att detta med vikt osv är big business.

  Låt folk mata in sin längd också så att man kan se hur ens BMI förändras. När man kommer över vissa tröskelvärden kan du rekommendera folk att gå med Viktväktarna, Frisis o Svettis eller skaffa gymkort. Där kan du ha partnerskap som du tjänar pengar på.

  Som sagt, jättekul idé!

 • Svara Marcus 17 augusti, 2009 at 19:48

  Det ska bli kul att träffar er där!

  @Ted: Har inte funderat så mycket på inkomstbiten. Vill mest bygga något som skulle hjälpa mig gå ner lite… Men jag tror du har rätt i att det är en tillräckligt stor niche för att det ska finnas utrymme för några fler specialiserade tjänster.

 • Svara C. Davén 1 oktober, 2009 at 19:10

  Kul idé, det ska bli roligt att se resultatet. Jag läste att du precis sagt upp dig och kör eget på heltid, jag gjorde detsamma förra veckan! :-)

  Lycka till med allt, så ses vi på Hasseludden!

 • Svara Marcus 4 oktober, 2009 at 11:55

  Jo, jag såg på din blogg att du också börjat på egen hand Christian. Visst är det med lite skräckblandad förtjusning som man vaknar upp första morgonen som egenföretagare…

 • Svara Ted Valentin 28 oktober, 2009 at 15:21

  Hälsopuls såg enormt nice ut, så nu tror jag ännu mer på viktpuls :)

 • Skriv ett svar