blandat

Bibliotikarier och kategorisering

Kritiker av folksonomier (system av etiketter som sätts fritt av besökare/allmänheten) brukar framhålla att bedömning och kategorisering av information är en konst som kräver lång utbildning och något som inte borde släppas utanför bibliotekariernas upphöjda krets. Men när man ser Stockholms stadsbiblioteks kategorilista för facklitteratur som e-böcker så börjar man undra om det kan bli så mycket värre. 

Listan börjar helt normalt med biologi och fortsätter helt normalt till språk och ordböcker. Här verkar listan börja om på A med arbetsmiljö följt av arkitektur för att sedan spåra ur helt med brand, broar och drift och underhåll. Jag kanske är lite petig, men är inte tanken med kategorisystem som detta att alla kategorier ska vara på ungefär samma herarkiska nivå? Kategorin samhälle & politik verkar här vara minst sagt mer allmän än kategorin grund, tomt, stomme. Att få av de smalare kategorierna har några böcker alls gör det hela än mer förvirrande. 

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om