blandat

Enkelt sätt att kolla hur snårigt du skriver

Sigge på Bloggvärldsbloggen tipsar om LIX-räknaren, en liten webbapplikation som bland annat räknar ut läsbarhetsindex för valfri text. Förutom att visa själva indexresultatet visas en hela beräkningen bakom siffran på ett tydligt och pedagogiskt sätt – dessutom finns det en enkel skala för att ge siffran ett sammanhang. Utvecklaren bakom LIX-räknaren är Gustav Öquist, doktorand inom datorlingvistik på Uppsala Universiet.

I en av kommentarerna tipsas om att LIX-indexet finns inbyggt i MS Word och eftersom jag inte kunde minnas att jag sett funktionen där var jag tvungen att öppna Word för att se hur den fungerar. Den är lite trasslig att hitta till men finns mycket riktigt (åtminstone i Word 2003):

  1. Gå till verktyg > Stavning och grammatik.
  2. Välj Alternativ och bocka för visa läsbarhetsstatistik.
  3. För att läsbarhetsindex ska visas måste du göra en fullständig stavnings- och grammatikkontroll så kommer siffran samt lite annan info upp i en ruta när kontrollen är klar.

Underligt nog visar LIX-räknaren och MS Word lite olika siffror – något som verkar bero på att Word känner igen webbadresser och inte räknar punkterna i dem som slutet på en mening.

Efter att ha testat ganska många inlägg här från bloggen har jag kommit fram till att jag inte skriver lika trassligt som jag trodde jag gjorde. Snittet hamnar mellan 45 och 50, vilket enligt LIX-räknaren är i övre intervallet för medelsvår svenska eller normal tidningstext.

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om