Månadsarkiv

november 2008

webbutveckling

Fotopuls – ett flöde av nya svenska foton

Efter det positiva mottagandet av Bloggpuls tidigare idag så tänkte jag passa på att presentera dagens lilla projekt – Fotopuls.

Fotopuls fungerar ungefär som Bloggpuls med skillnaden att den hämtar bilder från Flickr via deras fantastiska API. Jag håller fortfarande på och experimenterar med hur jag ska kunna hämta färska bilder utan att det blir för enformigt. Eftersom många av Flickrs användare laddar upp hela album så tenderar frågor efter de senaste bilderna att bara ge bilder från samma användare. Just nu frågar jag efter fler bilder än vad som används och kastar om ordningen lite – men ju bättre blandning desto äldre bilder.

webbutveckling

Bloggpuls – svenska bloggosfären i kortform

Jag började med Bloggpuls förra söndagen som mitt SEO Sunday-projekt. Det tog lite längre att få klart än jag trodde, men efter några kvällars jobb börjar bitarna falla på plats.

Varför?

Bloggarna jag prenumererar på handlar i stort sett bara om webbutveckling och politik. Det kan ju bli lite torrt ibland och därför använder jag ofta nyligen för att slumpvis dyka ner någonstans i bloggosfären och börja läsa. Jag tycker det är helt fantastiskt att så många vågar dela med sig av sina framgångar, motgångar, åsikter och känslor. Jag önskar bara att jag hade mer tid att läsa fler personliga bloggar.

Tanken med bloggpuls är att  lista korta utdrag ur bloggposter på ett sätt som väcker lusten att läsa mer genom att fokusera på den känslomässiga aspekten i bloggosfären.

Hur?

Bloggpuls är uppenbarligen inspirerat av Twistori – men istället för att samla inlägg från twitter så visar bloggpuls upp inlägg från den svenska bloggosfären.

Själva inläggen kommer från Google Blog Search. Nya inlägg hämtas en gång i minuten för att mellanlagras i en databas. Vid varje sidvisning hämtas de 100 senaste inläggen som visas en och en med tre sekunders mellanrum.

För att få tag på bloggposter har jag har provat ganska många olika sökverktyg utan att hitta hågon som passar perfekt:

  • Twingly – Ger för korta utdrag i RSS flödet och ofta förekommer inte sökorden i utdraget.
  • Bloggsök – har inget rss-flöde för resultatet.
  • Knuff – Verkar inte hantera flera sökord och ger inga utdrag i rss-flödet.
  • Frisim – Ger bara första meningen i RSS flödet och ofta förekommer inte sökorden i utdraget.
  • Technorati – Ger för få svenska resultat.
  • Google Blog Search – Fungerade bäst och ger lagom långa utdrag. Däremot indexeras hela sidor – inte bara bloggposter. Bloggar som använder nyckelorden på varje sida i till exempel en presentation kommer därför matcha varje gång de skriver ett inlägg oavsätt vad de skriver om. Lösningen på detta var att spara en hash-summa för texten i databasen. Nya inläggs hash-summa jämförs sedan med summorna som redan finns (hash-kolumnen görs unik och INSERT IGNORE används för att lägga till nya poster).

Innan visning kortas utdragen ner till hela meningar som innehåller nyckelordet.

Framöver kommer jag lägga till några undersidor med andra typer av nyckelord och titta lite på om det går att göra alternativa sätt att presentera innehållet.

webbutveckling

Resultatet av SEO Sunday 16 november

Här kommer min rapport från förra söndagens SEO Sunday. Bättre sent än aldrig…

Det blev många informationssidor och temat verkade vara presenter och resor:

Själv byggda jag en liten sajt som låter besökaren hitta mittpunkten mellan två eller fler adresser. Den tog runt åtta timmar att bygga. Största delen av tiden gick åt till att lista ut hur Googles odokumenterade http-variant av reverse geocoding fungerar. Resten av tiden bråkade jag med underliga character-encodings vid jQuerys AJAX-anrop.

Senare i veckan bygger jag nog om den lite så att man kan använda den för att få koordinater för en enda adress, något som är ganska användbart för alla som geokodar sina foton manuellt. Det blir även länkar till några platsberoende fotosajter.

politik

Bard mot bloggosfären

Det är lite underhållande att se hur metodiskt Alexander Bard går tillväga för att på kortast möjliga tid göra sig ovän med större delen av den svenska bloggosfären. Det är ju inte så att FRA-kritiker, libertarianer, piratpartister, fildelare, rättshaverister eller 14-åringar saknar representation på webben. Är det här kanske första steget i Folkpartiets nya internetstrategi?

Kanske är han ovan vid öppna diskussioner på publika bloggar och forum, där folk inte är livräda att bli kickade från en exklusiv liten grupp där Bard själv bestämmer vem som får vara med?

blandat

Bilder från SSES Start-up Day 2008

Snygga lokaler

Magnus Lindkvist, Pattern Recognition

Trendspanaren/sektledaren Magnus Lindkvist från Pattern Recognition delar med sig av visdomsord från Seth Godin. Verkar vara budgetversion av Kjell A. Nordström…

Johan Lindgren, Telenor

Hyfsat intressant om hur Telenor ser på sin roll som mobiloperatör. Kommer satsa på att tillhandahålla en grundstruktur för 3:e parter att använda och bygga vidare på. Tvärt emot Tres satsning på vertikal integration med andra ord.

Johan Lindgren och Magnus Lindkvist

Efter varje föredrag kan man messa in frågor, men moderatorn är mer sugen på att ställa egna och tycker frågorna som kommer in är för tekniska.

Perfect Pitch

Snabbworkshop på pitchingseminariet.

Pitchmall

Mer om den perfekta pitchen. Den enda delen av seminariet som var något att ha enligt Tim Meldrum som höll i det. Med tanke på att det var ganska kort och mest handlade om att man inte skulle stå i vägen för PowerPoint-projektorn, så är jag nästan beredd att hålla med…

Anna Caracolias, Adimo

Anna Caracolias från Adimo som verkar syssla med en del intressanta projekt. Tyvärr är det först i slutet av presentationen som det framgår vad Adimo gör.

David Axmark, MySQL

David Axmark, en av grundarna av MySQL berättar lite om förtagets historia och om deras tankar bakom att använda sig av GNU GPL.