personligt, webbutveckling

Hälsopuls visar hur Sverige mår just nu

halsopulsFör att förbereda mig lite inför 24hbc om en vecka så byggde jag Hälsopuls – en webbplats som följer utbrott av förkylningar och influensa i Sverige genom att visa hur förkylda svenska twittrare har varit den senaste tiden. Jag ville framför allt utvärdera några olika bibliotek för att rita diagram och vara säker på att jag förstod matten jag tänkte använda i mitt 24hbc-projekt.

Google Flu Trends sätt att omvandla webbsökningar till användbar och lättolkad information om influensaspridning är imponerande, men väldigt komplex. En del av komplexiteten beror på att de måste ta hänsyn till att många olika faktorer påverkar antalet sökningar. Framför allt måste medias påverkan rensas bort. Bara för att media skrämmer upp folk genom sin rapportering av dödsfall i Mexiko så blir ju inte folk sjukare i Sverige.

Om man inte driver en sökmotor så finns det förstås mer direkta vägar till samma information. Varje dag skriver tusentals svenskar små meddelanden om hur de mår på mikrobloggtjänsten Twitter. Genom att helt enkelt leta efter ”självrapporterade” förkylningssymtom bland alla inlägg så borde det gå att få en ganska tidig varning när ett influensautbrott slår till.

Genom att använda exponentiellt utjämnade rullande medelvärden så rensas de flesta tillfälliga trender bort. Enskilda personer som skriver 10 inlägg om sin förkylning, variationer mellan olika veckodagar och tekniska problem får därför mycket begränsad påverkan på trendlinjerna. Just nu används an utjämningskoefficient på 0,125  men det kan ändras framöver.

Ta dock diagrammet med en nypa salt. Det tar inte hänsyn till förändrad allmän aktivitet på Twitter och rapporterar bara hur den lilla gruppen svenska twittrare säger sig må.

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om

4 Kommentarer

 • Svara Ted Valentin 24 oktober, 2009 at 13:30

  Wow, grym idé och supersleek:t genomförande. Kan man plocka upp influensa / svininfluensa också? Skulle vara lite extra intressant.

  Vad har du använt för att skapa grafen?

 • Svara Marcus 24 oktober, 2009 at 14:34

  Nja, jag valde bort den typen av nyckelord för att jag var lite rädd för att plocka upp kommentarer OM influensan. De skulle ju i så fall korrelera mer med mediahysteri och förväntan än med själva utbrotten. Den allmänna vaccinationsstarten skulle ju exempelvis visa en kraftig ökning även om ingen har blivit sjuk än. Däremot funderar jag på att lägga till fler symtomrelaterade nyckelord. Först kommer jag dock lägga till dagliga rapporter via Twitter, RSS och e-post.

  För att skapa diagrammet har jag använt jQuery-biblioteket flot. Framför allt eftersom det använder canvas-standarden och därför bara är att rita vidare på om man behöver göra saker det inte finns stöd för – något jag kommer behöva göra på viktpuls.se under 24hbc.

 • Svara Joakim Green 25 oktober, 2009 at 21:31

  Rolig idé! Vore kul om du tog motsvarande ord från det danska, norska och finska språket med en jämförelse.

  Vi ses på 24hbc!

 • Svara En gros nikè 15 februari, 2019 at 03:29

  Thanks for this wonderful article. One other thing is that a lot of digital cameras come equipped with some sort of zoom lens that permits more or less of that scene to get included through ’zooming’ in and out. These types of changes in the aim length are usually reflected inside the viewfinder and on significant display screen right at the back of the particular camera.

 • Skriv ett svar