personligt

Året som gick – 2010

Årssammanfattningen jag gjorde förra året kändes som ett bra avslut på året, så jag tänkte jag skulle göra samma sak i år.

Den absolut största förändringen under året var givetvis att jag sålde min lägenhet och det mesta jag ägde för att börja resa runt i världen. Alla som frilansat har säkert frågat sig varför man ska halka genom snöslasket i Sverige hela vintern, när man lika gärna skulle kunna göra sitt jobb från någon soligare plats. Det var dock först efter jag läst The 4-Hour Workweek som jag började fundera på det som en realistisk möjlighet.

Det visade sig att det är lättare än vad man skulle kunna tro. En 2:a i centrala Stockholm säljer man på en månad. Möblerna och hemelektroniken gick på två veckor på Blocket. Resten gav jag bort till grannar, kompisar eller välgörenhet. De sista nätterna sov jag på en matta i vardagsrummet. Totalt gick det mindre än tre månader mellan beslut och avresa.

Så här sju månader senare ångrar jag bara att jag inte reste iväg tidigare. Nu har jag tillbringat fyra månader i lägenheter i Italien (Tropea, Sorrento och Sicilien), bott på lyxhotell två månader i Kuala Lumpur, på vandrarhem i Singapore och tillbringat en månad i Thailand. Just nu bor jag 10 veckor i Hanoi. Höjdpunkter under resan har varit att lära mig vindsurfa och (hyfsad) italienska i Italien, prova all fantastisk mat i Malaysia, se alla otroliga byggnader i Singapore och cykla runt i trafikvimlet i Hanoi. Dessutom har det varit roligt att både familj och vänner kommit förbi och hälsat på. Nästa projekt är att lära mig lite vietnamesiska: Jag börjar en 30-timmarskurs nu på tisdag.

När det gäller jobbet så har resultatet varit varierande. De första månaderna var jag lite för distraherad av att plugga italienska och umgås med de andra studenterna för att få speciellt mycket gjort, men därefter så har det gått bättre. Några av mina egna projekt under året:

Jag satte upp en reseblogg där jag skriver (väldigt oregelbundet) om min resa. Tanken är att den ska handla mer om långtidsresande i allmänhet. Speciellt om att resa och arbeta på distans.

Lunchhjulet byggde jag som ett experiment i CSS3. Sidan använder data från Ted Valentins restaurangkarta för att skapa ett lottohjul av olika lunchställen i närheten. Perfekt för kollegor som inte kan komma överens om vart man ska gå. Eftersom den är ett experiment i bleeding edge CSS3-animeringar så funkar den bäst i Safari.

Ett av mina mål för 2010 var att skapa något som jag kunde släppa som öppen källkod. Jag tror man blir en bättre programmerare av att skriva kod man vet att andra kommer att titta på och modifiera. Man tvingas dokumentera bättre, undvika tillfälliga fullösningar och verkligen hitta det bästa sättet att lösa problem på. När jag upptäckte att det inte fanns någon bra kartplugin till som jag kunde använda på min nya reseblogg tänkte jag därför att jag kunde passa på att skapa en egen. Resultatet blev Travelmap. Den verkar vara hyfsat populär för en såpass smal plugin och har hittills laddats ner lite över 900 gånger.

I november började jag på resesajten Weatherhobo, min första riktigt stora satsning och den första med internationell målgrupp. Än så länge är den ganska oputsad och konkurrensen är enorm men jag ser helt klart en potential i den och den kommer att vara mitt huvudprojekt under de närmsta månaderna.

Vad jag är mest stolt över är dock att publiceringssystemet jag tog initiativ till på mitt gamla jobb, och fortsatte arbeta med som konsult, nu används av marknadsavdelningarna på några av Sveriges största företag. Det finns fortfarande mycket kvar att göra och jag gör fortfarande inhopp på distans, men överlämningen till min gamla kollega Fredrik har fungerat bra.

Sammanfattningsvis har det varit ett spännande, utmanande och helt fantastiskt år som gått. Om någon går och funderar på att göra något liknande så är det verkligen något jag rekommenderar.

Är du nyfiken på min resa så finns det en resplan som jag uppdaterar i takt med att jag bestämmer mig för vart jag ska. Fotona lägger jag upp på Flickr och lite då och då twittrar jag.

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om