personligt, webbutveckling

24 hour business camp igång igen!

Nu (12:00 måndagen 11 juni) startar arbetsdelen av årets 24 Hour Business camp. Nu börjar 40 olika lag 24 timmars arbete med att bygga en webbtjänst eller produkt som ska presenteras klockan tolv i morgon.

Jag var med de senaste två gångerna och tyckte det var helt fantastisk roligt, men den här gången följer jag arbetet på avstånd. Det skulle varit kul att vara med, men jag måste verkligen jobba på att bli bättre på att slutföra saker och inte bara starta nya roliga projekt hela tiden.

Så nu sitter jag här på co-working ”kontoret” House of Win-Win i Göteborg och jobbar på mitt projekt från förra 24hbc. Vad som började som  en schackrankingsite på svenska byggd på Zend Framework blev till slut en squashrankingsite på engelska byggd på Symfony2.

TopSquashLadder, (ja, det är lite svårt att hitta vettiga .com domäner numera) är den första av en handfull sajter som låter klubbar enkelt hålla reda på sin klubbranking. Tjänsten kostar $9.95 i månaden, men det finns en gratisvariant som är begränsad till 10 medlemmar.

Jag bygger på LAMP-stacken och använder ramverket Symfony2, med Doctrine som databaslager (ORM) och Twig som templatesystem. På klientsidan använder jag Bootstrap, jQuery och LESS. Allt körs på en managed VPS från Knownhost – serveradministration är inte min starkaste sida, så det är skönt att slippa så mycket som möjligt. Veckomail med senaste veckans aktivitet skickar jag med hjälp av Postmark.

Det är förmodligen lite sent för de som är med i 24hbc denna gång, men här kommer i vilket fall lite saker jag lärt mig från mina tidigare omgångar:

  • Använd teknik du kan. Det är alltid svårt att uppskatta tidsåtgången för nya lösningar och på 24 timmar finns det inte några marginaler.
  • Fokusera på det som syns. Se till att det finns något att visa upp på demon. Bygg ”utifrån och in”.
  • Det är ju alltid kul att kunna visa något som faktiskt funkar live – men med tanke på att nätet ibland har varit skakigt kan det vara värt att bara köra skärmdumpar i Keynote.
  • Använd externa lösningar där det är möjligt, exempelvis för e-post, inloggning och forum. Många tjänster går att komma igång med på några minuter och har ofta gratiskonton.
  • Använd Bootstrap. Du får snygga formulär, knappar och dialogrutor direkt utan att behöva trassla med bakgrundsbilder och liknande. Om det blir tid över går det lätt att anpassa utseendet. Dessutom finns det färdiga teman.
  • Använd LESS eller Sass. Men bara om du använt dem förut – det tar lite tid att lära sig använda dem effektivt. Om du inte har provat dem – gör det till nästa gång – de sparar massor av tid.
  • Bygg för moderna webbläsare. IE-anpassning kan vänta tills du kommer hem.
  • Fastna inte i ett problem. Precis som på tentor gäller det att inte lägga för mycket tid på en enskild uppgift. Lämna sega problem och kom tillbaka till dem senare.
  • Ha kul! Ta pauser och häng med de andra deltagarna – det är sällan man träffar så mycket intressanta människor på en gång.

Lycka till alla som är med i år!

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om