Browsing Tag

webbapplikationer

media, webbutveckling

Gratis nedladdning av ny bok om community-byggande

The Art of CommunityNu finns Jono Bacons nya bok The Art of Community för gratis nedladdning (och spridning under Creative Commons licens).Till skilnad från många liknande böcker så verkar den inte rikta sig till totala nybörjare utan gå lite djupare när det gäller hur man bygger upp och driver en framgångsrik nätcommunity.

Bacon belyser framförallt hur sociologi, teknik, struktur och processer samspelar i en nätgemenskap.

Läs mer om boken eller ladda ner pdf direkt.

personligt, webbutveckling

20 day business camp

Jag har varit lite avundsjuk på alla som var med på 24 hour business camp i februari och tänkte därför att jag skulle använda min semester till ett eget litet business camp. Det blir inte så mycket spa-känsla och inget nätverkande – men ganska mycket hårt arbete i sommarvärmen.

Eftersom jag har ett dagjobb och bara jobbar på mina sidoprojekt på kvällar och helger så är det svårt att hålla energin uppe för projekt som tar lite längre tid att genomföra.

Jag har gått och funderat på två idéer som kräver lite längre tid och har väntat på ett bra tillfälle att dra igång dem.

Min plan:

  • Jag har fyra veckors semester, det blir två veckor på vardera idé – totalt 20 dagar.
  • 7 timmar koncentrerat arbete per dag (det är ju ändå semester).
  • Jag sammanfattar arbetet efter varje dag med ett inlägg här.

I morgon klockan 8 startar jag det första projektet och i morgon kväll berättar jag lite mer om vad det går ut på.

Skulle vara kul att höra om det är någon annan som också planerar att arbeta med egna projekt på semestern.

webbutveckling

Ny utmanare bland webbapplikationerna

Bland alla notiser om nya tjänster för widgets till MySpace så hittar man då och då guldkorn hos Mashable. Denna gång var det tjänsten Coghead som fångade mitt intresse. Coghead är en webbplats som låter användarna skapa egna applikationer. Rättigheter kan sättas för olika delar av applikationen och dessutom kan applikationer sparas som mallar för att delas med andra användare. De som inte kan eller vill skapa egna applikationer kan alltså utgå ifrån en färdig mall som kan justeras efter behov.

Hela lösningen verkar mycket kraftfull och intressant, speciellt för mindre företag med stor teknikmognad. Bland exemplen på färdiga mallar finns bland annat verktyg för ärendehantering, projekthantering och CRM.

Vad tjänsten kommer att kosta är inte klart än men jag tolkar informationen som är släppt som att prisstrukturen kommer att likna den som 37signals tillämpar för Basecamp.

blandat

Hur mycket är du villig att betala?

Bokkatalogtjänsten LibraryThing (en av de får webbplatser där jag faktiskt betalat för medlemskap) har introducerat en flexibel medlemsavgift. För årsmedlemskap betalar du 6-20 dollar medan ett medlemskap på livstid kostar 19-55 dollar.  I praktiken innebär den nya prissättningen en prissänkning på 4 respektive 6 dollar, något som man givetvis hoppas ska tas igen på de som betalar mer än vad de behöver.

Den här typen av frivillig prisdifferentiering/stödmedlemskap tror jag kommmer bli allt vanligare för småföretag och ideella organisationer, speciellt när det kopplas till feedback om vad andra betalar. Samma bias som när man ska bedömma sin egen förmåga som bilförare tror jag finns här. Det skulle därför inte förvåna mig om en klar majoritet anser att de är generösare än genomsnittet. Om det då går att se en fördelningskurva över vad andra betalar, eller åtminstone ett medelvärde, så kan det fungera som ett starkt incitament till att betala mer än man måste.