När jag byggde Travelmap, min första publika WordPress-plugin, la jag ner lite tid på att kolla upp best practices. Även om det går att hitta mycket information om hur man snabbt hackar ihop en plugin som fungerar hjälpligt så kan det vara lite svårare att hitta korrekt och aktuell information om hur de bästa sätten att lösa vanliga problem på. Här är i alla fall fem viktiga saker att tänka på:
Wordpress
Tycker du RSS för för långsamt och orkar du inte hålla reda på alla ställen som ska pingas vi blogguppdateringar? Ta en titt på PubSubHubbub. Har du en egen WordPressblogg så kan du installera en enkel plugin som talar om för besökande rss-läsarprogram vilken hub de ska ta kontakt med för att hålla reda på uppdateringar i fortsättningen.
Än så länge är det inte så många tjänster som stödjer protokollet men fler är på gång. Igår rullade Twitterfeed ut sitt stöd och Google jobbar på att implementera protokollet i en rad olika tjänster.
Har just uppgraderat mediascreen.se från WordPress 2.6.? till 2.7.1 och det gick förhållandevis smärtfritt. Det kommer ta ett tag att vänja sig vid det nya gränssnittet. Lite irriterande att språkinställningarna försvann, så nu har jag hela bloggen på svenska.
Jag föredrar att ha den publika delen på svenska (eftersom jag skriver på svenska) och behålla administrationen på engelska eftersom all dokumentation är på engelska. Dessutom blir det svengelska i vilket fall eftersom alla plug-ins är på engelska. För att inte tala om bloggtermerna.
Idag är det SEO-sunday och jag studsar som vanligt upp på morgonen, redo för en ny dag av programmering och experimenterande (nej, jag skämtar inte). Men först en sammanfattning av förra veckans bidrag.
Anslutningen var inte så hög, men det var lite större variation på projekten än vanligt.
Stefan byggde en Google adsense generator, en drift med alla som skryter om sina fantastiska adsense-inkomster. Någor att ta till sig för de svenska domstolar som hanterar upphovsrättsliga mål kanske?
Andreas använder en riktigt lång domän för sin lathund multiple blogs on a single wordpress installation. Lathunden inkluderar även en generator av nödvändig php-kod och symbolic links.
Anders drog igång början till ett litet nätverk för personalvård… (Företagspresenter, firmafester samt kickoff). Det blev även en sajt om filmande fotbollsspelare, där man kan betygsätta filmningarna. Ser lovande ut men det är lite tomt än så länge. Jag skulle kanske lyfta fram några filmklipp till startsidan så man direkt kan se vad sidan går ut på.
Själv gjorde jag som bekant en sida som visar nya svenska foton från Flickr.
Nu börjar den nya layouten falla på plats. När jag funderade på funktion och form så hade jag en föreställning om Mediascreen som mer av ett flöde med mig i centrum (en liten egoblogg helt enkelt). Den skulle samla experiment och projekt och fungera som en lekstuga för nya idéer och tekniker. Jag ville också gärna skapa en känsla av närvaro – en länk mellan mig och dig som besökare.
Nu finns här i vilket fall något som både är ett försök till närvaro och ett litet experiment. Längst upp i det blå fältet kan du se ett litet meddelande från mig.
- Om jag har uppdaterat min Facebook-status de senaste timmarna visas denna.
- Annars visas vad jag spelar för musik just nu.
- Har jag ingen musik på visas istället ett länktips från mina delicious-bokmärken märkta med share.
Jag kommer att leka med lite olika varianter på livsflöden framöver. Jag kommer även bygga in cachning av meddelandet så jag slipper hämta flöden live från de olika tjänsterna. (Som man brukar säga: Den enes rss-läsare är den andres denial-of-service-attack.)