webbutveckling

De 10 bästa färgverktygen på nätet

Förra veckan tipsade jag om några program för att ta fram färgpaletter. Idag tänkte jag gå igenom några av alla de färgrelaterade gratistjänster som finns på nätet. De flesta av dem har olika syften eller funktion, men gemensamt för dem alla är att de kan användas i framtagningen av färgpaletter för webben.

  1. Kuler – Adobes verktyg/community för att skapa och dela färgpaletter. Utvecklad som en demonstration av möjligheterna med Flash. Kräver Flash Player 9, men fungerar riktigt smidigt trots ett ganska komplicerat gränssnitt. Registrerade användare kan spara paletter.
  2. Colour lovers – Möjlighet att skapa palett från en bild eller manuellt. Ger förslag på matchande/liknande färger men har ingen möjlighet att ange hur matchningen ska göras. Registrerade användare kan spara och dela paletter.
  3. colr.org – Genererar paletter från bilder eller andra webbplatser. Har flera olika slumpfunktioner och registrerade användare kan spara paletter.
  4. ColorJack – Ser bedrägligt enkel ut men har massor av funktioner. Kan generera paletter enligt alla vanliga formler plus några till. Dessutom slumpgenerator och anpassning till olika varianter av färgblindhet.
  5. Color Schemer Online – Enklare variant av desktopprogrammet från samma företag. Rakt på sak utan några utmärkande funktioner.
  6. Color palette creator – Skapar tio olika nyanser mellan vitt och svart, av den valda färgen. Bra att ha när man redan bestämt sig för en huvudfärg.
  7. Color Blender – Skapar valfritt antal nyanser mellan två olika färger.
  8. Color Fields Colr Pickr – Intressant liten sida som hämtar olika foton från flickr beroende på vald färg.
  9. Colour Contrast Check – Mäter kontrastskillnaden mellan två färger och anger om kontrasten är tillräcklig för att uppfylla W3C riktlinjer för tillgängliga webbplatser.
  10. Color Vision – Visar hur färgpaletten upplevs av människor med olika typer av färgblindhet.

Utanför min topplista hamnar de resterande 27 webbapplikationer som jag prövat. Själv tycker jag att de är ganska överflödiga, men eftersom alla kanske inte har samma smak eller behov som jag har så kommer de här: Technicolor, Colormixers, EasyRGB, Unsafe Colormatch, Color Wheel, 4096 Color Wheel, Colour Schemes, Infohound Color Schemer, Palette Man, nColor, Color Wheel, Peter Pipers Palette Picker, ChromoFlash, Color SynthAxis, Munsell Palette, Color Tool, Color Scheme Generator 2, Colour Scheme Chooser, Color Palette Generator, DeGreave Color Palette Generator, I Like Your Colors, Color Blender, ColorToy 2, ColorMatch Remix, Genopal Online och till sist Color Calculator. Puh!

Föregående inlägg Nästa inlägg

Du kanske också tycker om